Regija     | 27.11.2018. 18:55 |

Brnabić: Srbija podnijela zahtjev CEFTA-i zbog mjera Prištine

FENA Agencije

BEOGRAD, 27. novembra (FENA) - Premijerka Srbije Ana Brnabić obavijestila je večeras građane Srbije da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtjev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta.

"Oni od sutra, od primanja zahtjeva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da riješe problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama", objasnila je Brnabić novinarima.

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne riješi problem u narednih 90 dana, Srbija u skladu sa CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zahtjev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN, prenosi Tanjug.

"Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvijek je poštovala sporazum sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i evropske vrijednosti", kazala je premijerka.

Napomenula je da Srbija neće nasjedati na provokacije i neće uvoditi kontramjere, a nastavit će da sarađuje sa partnerima u regionu, prije svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim mjerama Prištine.

"Radit ćemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbjegla prijeteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srpskog naroda", naglasila je.

Brnabić je najavila da će Vlada izvještavati građane o svim daljim koracima koje će preduzimati Srbija.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta