Svijet     | 27.11.2018. 20:04 |

Afganistan - Potrebna hrana za šest miliona ljudi od kojih polovinu čine djeca

FENA Internet

ŽENEVA, 27. novembra (FENA) - Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopćio je da je ove godine u Afganistanu zabilježena velika suša kao nikada ranije.

U saopćenju se navodi da je za šest miliona ljudi, od kojih polovinu čine djeca, hitno potrebno dostaviti humanitarnu pomoć, prenosi agencija Anadolija. 

Alison Parker, predstavnica UNICEF-a u Afganistanu, istakla je da su oružani sukobi u toj zemlji, koji traju već decenijama, ostavili strašne posljedice na sve ljude, posebno na djecu.

Upozorila je da je 2018. godina bila posebno teška zbog nasilja, sukoba, velike suše, nedostatka hrane i sve većeg siromaštva.

Istakla je i kako više od tri miliona djece ne može pohađati školu, od čega oko 60 posto čine djevojčice.

Napomenula je da je samo u prva tri mjeseca ove godine poginulo i ranjeno oko pet hiljada djece, što je jednako broju iz čitave prošle godine.

Podsjetila je da će sukobi u toj zemlji naredne 2019. godine ući u 40. godinu, apelujući na međunarodnu zajednicu da pomogne kako bi se zaustavio rat u Afganistanu.

Portparol UNHCR-a Babar Baloch je također izjavio da je ova agencija zračnim putem pokrenula akciju pomoći kako bi pomogla stanovnicima Afganistana koji se suočavaju sa sukobima i velikom sušom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Ujedinjene nacije - U Gazi svako deseto dijete mlađe od pet godina pothranjeno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo