Kultura     | 02.12.2018. 18:34 |

Manifestacija otvaranja Austrijskog kulturnog foruma sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Austrijski kulturni forum Sarajevo, koji će kao dio Austrijske ambasade biti platforma za razmjenu između Austrije i BiH u oblastima umjetnosti, kulture, nauke i obrazovanja, zvanično će biti otvoren u ponedjeljak.

Manifestacija otvorenja će biti popraćena mnogobrojnim sadržajima - između ostalog će  nastupiti austrijski bend "Kusimanten". 

U okviru programa bit će otvorena izložba "Zastave mira" na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo. Projekt je to Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i Austrijske ambasade u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Austrijskim kulturnim udruženjem u BiH.

Izložba se sastoji od 24 zastave koje su kreirali učenici iz Štajerske i sarajevske Pete gimnazije, Osnovne škole iz Brčko Distrikta, Osnovne škole iz Bosanske Krupe i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, saopćeno je iz Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Učenici su sami dizajnirali crteže s porukama mira i prijateljstva, koji su izrađeni u obliku zastava.

Otvorenju će pored predstavnika Austrijske ambasade i projektnih partnera prisustvovati učenici iz BiH koji su učestvovali u projektu.       

Bijenale "Photo Graz" je od 2006. godine posvećeno prezentaciji i podržavanju aktualne fotografske scene u Grazu i Štajerskoj.

- Na ovogodišnjoj izložbi prikazan je niz od 22 pozicije iz postavke koje dokumentiraju raznolikost ove fotografske scene, međusobno suprotstavljaju načine rada raznih dobnih skupina i odražavaju aktualne teme i osobne sklonosti. Na fotografijama su krajolici, motivi iz prirode i ljudi, kao i tragovi njihove egzistencije. One govore o stvarnim pričama kao i fiktivnim svjetovima i dokumentiraju društvo i promjene u njemu u svjetlu aktualnih događaja. Fotografski eksperimenti i obrade, polaroid i postupak mokrog kolodija, koji se gotovo više i ne koristi, svjedoče o bogatom spektru fotografskih tehnika – saopćeno je.

Izložba će biti realizirana u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Foto Galerijom "Jelićeva", saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Literarni susret književnica iz Austrije i BiH Anne Baar i Lejle Kalamujić večeras u Europe House

U Historijskom muzeju otvorena izložba dizajna 'Koralni greben. Regenerativni dizajn'

Fotografska izložba Elodie Grethen u Galeriji MAK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'