Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 13:27 |

Predstavljen EU program usavršavanja u kojem učestvuje pet bh. službenika

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Delegacija EU u BiH predstavila je danas u Sarajevu novu fazu "Programa EU za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu" u okviru kojeg je petero mladih državnih službenika iz Bosne i Hercegovine odabrano za program usavršavanja i razmjene.

Ovogodišnji učesnici programa Adis Palo i Kerim Hodžić iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH, Liljana Đurić iz Odjela za evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Nejra Sarić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i Tamara Bajkuša iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH Krassimir Nikolov pojasnio je da će u programu učestvovati ukupno 30 službenika iz zemlja zapadnog Balkana, od kojih je pet iz BiH.

- Ovaj program realizujemo već tri godine i važno nam je da pomažemo mladim državnim službenicima jer će oni u budućnosti imati značajnu ulogu u napredovanju BiH ka članstvu u EU - rekao je Nikolov.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH Maja Rimac-Bjelobrk navela je da su obuke u oblasti evropskih integracija u jakim evropskim centrima izuzetno važne za mlade državne službenike jer bi upravo oni trebali biti nosioci promjena koje proces EU integracija nameće.

Učesnici programa će 2. decembra otputovati u Pariz gdje će pohađati posebno osmišljen kurs za rukovodioce u upravljanju javnim politikama na univerzitetu Science Po University, nakon čega, u februaru 2019. godine, odlaze na Evropski koledž u Brižu.

Po završetku programa edukacije, državni službenici će u periodu mart/april 2019. učestvovati u regionalnoj razmjeni, te na Regionalnoj konferenciji u maju 2019. 

Projekt finansira Evropska unija, a provodi British Council.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo