Regija     | 28.11.2018. 15:27 |

Šarec: Napredak u odnosima s Zagrebom nemoguć dok se ne prihvati arbitraža

FENA Agencije

LJUBLJANA, 28. studenoga (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je  u srijedu da ne vidi mogućnost napretka u odnosima s Hrvatskom sve dok hrvatska vlada odbija prihvatiti arbitražnu presudu, s čime povezuje i svoj mogući  budući posjet Zagrebu.

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, u kojemu su dominirale domaće teme i prioriteti njegove manjinske vlade koja se na početku mandata susreće s brojnim poteškoćama, Šarec se ukratko osvrnuo i na odnose sa susjednim državama i europske teme.

Između ostalog, kazao je da uskoro očekuje posjete Austriji i Mađarskoj te da će jamačno doći i vrijeme za posjet Hrvatskoj, s kojom njegova vlada, kao i prijašnja, ima suprotstavljena stajališta oko rješenja graničnog prijepora, vezanog prvenstveno na granicu na moru.

"Predlagali smo da Hrvatska  prihvati osnivanje demarkacijskog povjerenstva za određivanje granice. O tome bismo mogli razgovarati nakon što Hrvatska kaže da prihvaća presudu arbitražnog suda. Dok se to ne dogodi, ne vidim mogućnosti napretka (u našim odnosima)", kazao je Šarec.

Na pitanje kada će doći do njegova posjeta Zagrebu, odgovorio je neodređeno  da će i do toga jednoga dana zasigurno doći.

Nova slovenska vlada koalicijska vlada koju vodi Marjan Šarec zadržala je oko arbitražnog spora isto stajalište kakvo je imala i prijašnja vlada Mire Cerara.

Cerarova vlada Hrvatsku je zbog neprovođenja arbitražne odluke tužila sudu EU-a u Luksemburgu, s tezom da Hrvatska neimplementacijom krši europsku pravnu stečevinu. Cerar je u novoj vladi ministar vanjskih poslova, a u njoj su i sve tri stranke koje su sastavljale prijašnju koaliciju. To bi, po ocjenama ovdašnjih analitičara, moglo značiti da slovensko-hrvatski odnosi do daljnjega ostaju „na ledu“, iako neki smatraju da najavljeni  „kontinuitet“ u tom pogledu za Šarca ne donosi prednost ni mogućnost napretka, prenosi Hina.

U dva i pol mjeseca mandata svoje vlade, Šarec se uglavnom koncentrirao na probleme na domaćoj političkoj sceni, dijalog sa sindikatima koji traže veće plaće, izradu proračunskih dokumenata za iduće dvije godine i smanjivanje proračunskih rashoda, te usklađivanje stajališta unutar svoje, po mnogim pitanjima, interesno heterogene koalicije.

 Od većih stranih prijestolnica posjetio je Berlin. Tom je prilikom njemačka kancelarka  Angela Merkel pohvalila njegovu vladu zbog zaštite vanjske granice Schengena. Razgovaralo se i o međususjedskim odnosima, a Merkel je među ostalim ponudila i usluge Berlina u rješavanju bilateralnog spora Slovenije i Hrvatske, ne iznoseći detalje. Rekla je da bi bilo vrijeme da se to  pitanje riješi i da će Njemačka sva takva nastojanja podržati.

Pitanje arbitražnog spora bilo je i među temama ministra vanjskih poslova Mire Cerara pri njegovim susretima u inozemstvu, a do sada je posjetio više europskih zemalja, među ostalima, Austriju, Albaniju i Italiju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je prije dva mjeseca, nakon susreta upoznavanja sa Šarcem, prilikom neformalnog sumita EU-a u Salzburgu, da je pozicija Hrvatske glede slovenske tužbe da je arbitražni postupak nepovratno kontaminiran zbog čega je Hrvatska iz njega izišla, te da je riječ o bilateralnom pitanju i da u tu tužbu nije trebalo niti ići. On je istaknuo da se Europska komisija nije uključila u tužbu te da je njegova želja da se o graničnom prijeporu nađe rješenje s kojim će biti zadovoljni i Hrvatska i Slovenija.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom