Svijet     | 29.11.2018. 09:44 |

Nancy Pelosi nominirana za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa

FENA Internet

WASHINGTON, 29. novembra (FENA) - Demokrati su u srijedu nominirali dugogodišnju političarku Nancy Pelosi za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa te bi Pelosi to mogla po drugi put postati, nakon što je ušutkala manju skupinu unutar demokrata, koja je zahtijevala mlađe vodstvo. Demokrati se spremaju preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom u januaru.

Sedamdesetosmogodišnja Pelosi je rekla novinarima kako je izabrana na tajnom glasanju bez protukandidata. Međutim, prema službenicima zaduženima za provedbu izbora, ručno je brojanje glasačkih listića još u toku.

 "Ponosna sam što sam, još jednom, kandidat kluba zastupnika demokrata u Zastupničkom domu za predsjednicu Zastupničkog doma", rekla je Pelosi.

Tokom nekoliko idućih sedmica Pelosi će pokušati pridobiti dovoljno pesimista unutar Demokratske stranke kako bi pobijedila početkom januara, kada Zastupnički dom bira novog predsjednika.

Kalifornijska demokratkinja sada se suočava s konačnim glasanjem 3. januara  u Zastupničkom domu, kada će morati imati dodatnu podršku. Dok je 203 demokrata glasalo za nju u srijedu, potrebno joj je  218 glasova, navodi Fox News.

Republikanci će od iduće godine biti manjina u Zastupničkom domu po prvi puta od 2010. te se očekuje da će glasati protiv svakog demokratskog kandidata za predsjednika Zastupničkog doma.

Demokrati su na izborima 6. novembra  osigurali većinu u Zastupničkom domu te će Pelosi, koja je trenutno vođa demokrata u Zastupničkom domu, voditi stranku u borbi protiv zakonodavne i političke agende Donalda Trumpa u mandatu 2019-2020.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj povijesti.

Njen je tadašnji mandat završio 2011., nakon što su Republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel