Kultura     | 29.11.2018. 11:25 |

Premijera predstave 'Ružičasti mjesec' 12. decembra na sceni BNP-a Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) – Premijerna izvedba predstave "Ružičasti mjesec“, bosanskohercegovačkog autora Daria Bevande i u režiji Saše Peševskog, planirana je za 12. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Probe za ovu predstavnu počele su u BNP-u Zenica krajem oktobra.

Po riječima autora teksta Darija Bevande, "Ružičasti mjesec" je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci.

- Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze – istakao je Bevanda.

Pored režijskog angažmana, Saša Peševski je zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju realizira zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović, saopćeno je iz BNP Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'