Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 10:58 |

Džumhur: Nacionalne institucije za ljudska prava pred velikim izazovima

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Kroz globalni kontekst ljudskih prava, nacionalne institucije se nalaze pred velikim izazovima, kazala je danas ombudsmanka Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur prije početka Regionalne konferencije o ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava u zagovaranju za ljudska prava i nediskriminaciji.  

Džumhur smatra da se često zanemaruje pristup zasnovan na ljudskim pravima, jer se usvajaju strategije, politike i zakoni koji često nisu procijenjeni sa aspekta potreba građana te da se kao posljedica toga pojavljuju problemi u implementaciji tih zakona.

Ako se istovremeno utvrdi slabost i nedovoljna efikasnost mehanizama nadzora, Džumhur kaže da takav koncept u cjelini urušava principe vladavine prava.

Šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek kazao je da je glavni cilj regionalne konferencije razmjena najboljih praksi u oblasti borbe protiv diskriminacije u svim zemljama jugoistočne Evrope.

Podsjetio je da je to druga regionalna konferencija koju su organizirali u okviru programa  "Jačanje kapaciteta Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije". Pohvalio je vrlo dobru saradnju sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH te zaključio da završetak projekta ne znači i kraj saradnje sa tom institucijom.  

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Saliha Đuderija istakla je da je prioritet tog ministarstva ukazivanje na veliki broj problema koji su identificirani po osnovu velikog broja preporuka međunarodnih tijela.

Istakla je da je najvažnija aktivnost u 2018. i narednoj godini izrada univerzalnog pregleda o stanju ljudskih prava u BiH koji će imati dosta izazova u kontekstu informacija koje će vlasti BiH proslijediti nadležnom komitetu.

Konferencija, koju danas i sutra organizira Vijeće Evrope u saradnji sa Institucijom Ombudsmana za ljudska prava za BiH, okupila je ombudsmane i višepozicionirane predstavnike nacionalnih institucija za ljudska prava sa ciljem izgradnje jače mreže u regiji i djelotvornosti u prevenciji diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava.

Konferencija se održava u okviru projekta "Jačanje kapaciteta Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije" u vrijednosti od 800.000 eura koji finansira Evropska unija i sufinansira i implementira Vijeće Evrope.

Projekt se finansira u okviru programa Horizontal facility za zapadni Balkan i Tursku, koji finansira Evropska unija sa 20 miliona eura kako bi se zemljama u regionu pomoglo da se pridržavaju evropskih standarda, posebno u oblasti vladavine prava i ljudskih prava.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana