Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 11:56 |

Korajlić: U BiH i regionu pokušaji da se ograniči rad civilnog društva i medija

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders u Sarajevu je organizovala konferenciju “Ograničavanje stranog finansiranja organizacija: Novi izazov za ljudska prava u Evropi”, koja se bavi tematikom ograničavanja mogućnosti finansiranja i rada medija i organizacija za ljudska prava u BiH i regionu. 

Predstavnici organizacija iz Azrebejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Rusije i Turske na konferenciji će govoriti o izazovima sa kojima se suočavaju radeći u okruženjima koja su sve više neprijateljski nastrojena prema civilnom sektoru. 

Kako je kazala v.d izvršnog direktora Transparency Internationala Ivana Korajlić, u BiH i regionu su sve prisutnija nastojanja da se ograniči rad civilnog društva i medija, te da se uspostavi neki vid cenzure i ograničavanja slobode govora i rada organizacija civilnog društva.

- Transparency international već neko vrijeme ima probleme, pogotovo u Republici Srpskoj, zbog nastojanja koja su učestala da se kroz zakonska rješenja ograniči rad civilnog društva, a usmjerena su konkretno na organizacije koje se finansiraju iz međunarodnih izvora. To je način da se pokuša ugasiti bilo kakav vid kritike i da se ograniči rad onih koji prate i kritikuju rad vlasti i ukazuju na probleme, a koje vlast ne može kontrolisati - izjavila je Korajlić.

Dodala je da s druge strane ta ista vlast nema problema kada se finansira međunarodnima sredstvima, ali problem se javlja kada su finansije usmjerene ka medijima i organizacijama civilnog društva, što dovodi do obilježavanja ljudi i organizacija kao da su "strani agenti" i "plaćenici".

- Pokušavaju uspostaviti i druge vidove cenzura, kao što je traženje dozvole za sve aktivnosti civilnog društva, što je naravno protivno svim konvencijama o ljudskim pravima koje bi trebalo da garantuju slobodu udruživanja i rada civilnog društva i medija, a naravno idu i na ograničavanje slobode govora, čak do te mjere da određuju šta se smije govoriti i kakvi se podaci smiju objavljivati. Čak se provode kampanje protiv organizacija koje kritikuju rad vlasti - kazala je Korajlić.  

Dok pravni okvir kojim je regulisan rad i finansiranje nevladinih i drugih organizacija već postoji, branitelji ljudskih prava, uključujući novinare i novinarke,  sada se suočavaju sa donošenjem novih zakona koji ograničavaju mogućnosti finansiranja i rad medija i organizacija za ljudska prava koje se finansiraju iz inostranstva, označavaju ih kao "strane agente" i u najgorim slučajevima prijete da im zabrane rad u potpunosti.

Izvršni direktor Civil Rights Defendera Anders Pettersson ističe da je već nekoliko godina u BiH, ali i drugim evropskim zemljama, vidljiv trend donošenja restriktivnih zakona koji ograničavaju rad medija i organizacija civilnog društva.

- Svakom modernom društvu trebaju organizacije civilnog društva koje će pratiti i kritikovati rad vlade, a kako bi vlada poštovala svoje vlastite zakone i pružila zaštitu građanskih prava. Da bismo spriječili bilo kakav vid restrikcija mora postojati međunarodni pritisak i konstantno izvještavanje o situaciji u BiH. Nezavisni mediji su od ključnog značaja za demokratsko društvo - podvukao je Pettersson. 

Propisi koji targetiraju organizacije i medije koje finansiraju strani donatori najčešće se opravdavaju potrebom država da kontrolišu organizacije i mediji koje se bave “političkim aktivnostima", ali su ovi zakoni u većini slučajeva napisani tako da se odnose i na rad nezavisnih organizacija koje se bave borbom protiv korupcije, zaštitom ljudskih prava i vladavinom prava.

Države koje su usvojile ili su u procesu izrade zakona kojima se ograničava rad organizacija koje se finansiraju iz inostranstva su najčešće, upravo, države u kojima je stepen korupcije visok, kršenje ljudskih prava često, kao i uplitanje u rad nezavisnih državnih institucija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu sutra panel diskusija o položaju branitelja ljudskih prava u BiH

Berner: Etičko izvještavanje je ključno za medije

Prvi regionalni dani novinarstva u Sarajevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana