Kultura     | 29.11.2018. 11:57 |

U Banjoj Luci konferencija o razvoju filmske industrije u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29. novembra (FENA) - Na koji način poboljšati filmsku produkciju u Bosni i Hercegovini, tema je dvodnevnog “Film foruma” koji je počeo danas u Banjoj Luci.

Na ovom skupu, posvećenom razvoju filmske industrije u našoj zemlji, učestvuju filmski profesionalci iz regiona, producenti i distributeri, a predviđeno je pet panela i tri radionice sa studentima.

Producent u "Vizart filmu“ Zoran Galić istakao je da će na ovom forumu biti riječi o načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi te stanju u toj oblasti u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Naveo je da Slovenija ulaže 11 miliona eura godišnje u razvoj filmske umjetnosti, Hrvatska devet miliona eura, Srbija je dosadašnji iznos ulaganja podigla sa sedam na devet miliona eura, Crna Gora izdvaja 2,5 miliona eura, a Makedonija oko šest miliona eura.

U bh. entitetu RS se mnogo manje ulaže, pa je za iste namjene u ovogodišnjem budžetu planirano 100.000 KM.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je da su svjesni činjenice da je kinematografija u RS-u u "povoju".

-Ali, smatramo da imamo potencijal i upravo smo iz tog razloga izdvojili sredstava da podržimo konferenciju i da od filmskih profesionalaca 'pokopimo' dobre prakse i potaknemo razvoj ove industije u RS-u - kazala je ona.

Grad Banja Luka je podržao ovu konferenciju, a kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić – Banja Luka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, izuzetno je zainteresovana za razvoj svih grana kulture.

-Fokusirali smo se na one ciljeve koji su predviđeni Strategijom razvoja kulture grada za naredni desetogodišnji period. Grad će se u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu, od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu pa do manjih prostora širom grada, koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima – kazao je Radojičić i dodao da je druga linija projektno finansiranje.

Tokom dva dana Foruma, paralelno sa panelima, planirane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

Ovaj segment programa će činiti: Timka Grin - “Teoretski i praktično do uspješne audicije”, Boris Mitić – “Kako snimiti Ništa?”, Amra Bakšić Čamo – “Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”.

Konferenciju “Film Forum” organizovala je produkcijska kuća Vizart Film i Desk Kreativna Evropa BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom