Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 12:29 |

Kraljevina Norveška osigurala podršku za rješavanje viškova nestabilne municije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 630.000 američkih dolara za projekat EXPLODE+, Vlada Kraljevine Norveške se pridružila aktivnostima zbrinjavanja nestabilne municije u Bosni i Hercegovini koje UNDP provodi tokom naredne godine.

- Smatramo da je pomoć u zbrinjavanju municije u BiH humanitarni i sigurnosni prioritet. Riječ je o direktnom doprinosu u podršci naporima Ministarstva odbrane/obrane BiH u smanjenju zaliha municije i uspostavljanju sistema održivog upravljanja. Uz ovaj doprinos putem UNDP-ove hitne akcije za uništenje municije (projekat Explode), Ministarstvo odbrane/obrane će moći zbrinuti velike količine zastarjele i nesigurne municije različitih kalibra i modela koji predstavljaju izravnu bezbjedonosnu i sigurnosnu prijetnju za lokacije skladištenja, lokalne zajednice, ali čak i širu regiju - istaknula je ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma zajedno sa zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukhrobom Khoshmukhamedovom.

UNDP provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na uništavanje nestabilne municije prvenstveno kroz EU STAR projekat (iznos od 2,8 miliona eura), finansiran sredstvima Europske unije, a koji provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane/obrane BiH kao i projekat EXPLODE+, sufinansiran sredstvima vlada Kraljevine Norveške, Nizozemske i Njemačke.

- Današnji sporazum je još jedno priznanje uspješne provedbe zahtjevne zadaće zbrinjavanja nestabilne municije koju provodimo u partnerstvu s lokalnim i međunarodnim institucijama. Podrška Vlade Kraljevine Norveške nesumnjivo će doprinijeti bržem rješavanju problema nesigurne i nestabilne municije u kontekstu sigurnosti lokalnih zajednica i vojnog osoblja. Projekt EXPLODE+ pokazuje da se mnogo više može postići zajedničkim i koordiniranim aktivnostima za dobrobit svih - naveo je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.

Sa dodatnim ulaganjem u provedbu projektnih aktivnosti za EXPLODE+ i planiranom provedbom do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Norveška pokazuje kontinuiranu predanost podršci razvoju Bosne i Hercegovine i boljoj sigurnosti zajednica, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo