Svijet     | 29.11.2018. 13:07 |

Barnier: Brexit je jedini mogući sporazum

FENA Internet

BRUXELLES, 29. novembra (FENA) - Šef pregovaračkog tima Evropske unije za Brexit Michel Barnier u četvrtak je poručio Britaniji da je sporazum o Brexitu koji je blok dogovorio s premijerkom Theresom May jedini mogući.

Barnier se obratio skoro praznoj dvorani Evropskog parlamenta, dok blok čeka na odluku Londona gdje May pokušava da pridobije podršku podijeljenog parlamenta koji će glasati o Brexitu 11. decembra. EU insistira da sporazum o Brexitu dogovoren nakon 18 mjeseci razgovora neće biti predmetom novih pregovora.

- Uzimajući u obzir teške okolnosti ovih pregovora i izuzetnu složenost svih pitanja koja prate britansko povlačenje, sporazum koji imamo za stolom jedini je i najbolji mogući. Sada je vrijeme za njegovu ratifikaciju - poručio je Barnier poslanicima.

Banka Engleske saopćila je u srijedu da Britanija riskira čak i veće posljedice po svoju ekonomiju od onih tokom globalne finansijske krize prije 10 godina ukoliko napusti EU bez sporazuma u periodu od četiri mjeseca.

- To nije pitanje dobitnika i gubitnika, jer je Brexit situacija u kojoj svi gubimo. Nema dodatne vrijednosti - kazao je  Barnier.

- Uvjeren sam da ćemo biti u stanju da radimo zajednički na istinskom partnerstvu bez presedana - izjavio je on o budućim vezama s EU nakon realizacije Brexita 29. marta 2019.

Tokom rasprave u Evropskom parlamentu u četvrtak, pristalica Brexita Nigel Farage izjavio je da će sporazum koji je dogovorila May biti odbijen u britanskom parlamentu jer je to "najgori sporazum u istoriji".

Barnier je tokom današnje rasprave dobio velike pohvale evropskih poslanika zbog bavljenja pregovorima o Brexitu, u stavu koji dijele brojne članice EU i koji jača šanse francuskog političara na izborima za čelne položaje u bloku  naredne godine, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'