FENA biznis     | 29.11.2018. 13:28 |

Potpisan ugovor između Raiffeisen banke i KfW razvojne banke

FENA Saopćenje

Potpisivanjem ugovora od 18,5 miliona eura nastavljena dugogodišnja uspješna saradnja na finansiranju projekata za unapređenje energetske efikasnosti
Biti „odgovoran bankar“ – jedan od stubova Raiffeisen strategije održivosti
 

 „Zadovoljstvo mi je što potpisivanjem ovog ugovora nastavljamo našu uspješnu saradnju s KfW bankom, koju smo započeli prije 20 godina. Ova kreditna linija omogućit će finansiranje projekata u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2, uz istovremeno značajne uštede za naše klijente. Jedan od stubova naše strategije održivosti je da budemo "odgovoran bankar". To znači da je naša poslovna strategija usklađena sa ovim ciljem pri čemu se ne ograničavamo isključivo na ostvarenje ekonomske vrijednosti već u obzir uzimamo i ekološke i društvene utjecaje našeg poslovanja“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke te dodao da banka također želi podići svijest na tržištu o značaju uštede energije. 

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 18,5 miliona eura, od čega se 15,0 miliona eura odnosi na kreditna, a 3,5 miliona eura na grant sredstva Vlade Republike Njemačke, a namijenjena su fizičkim licima kao i malim i srednjim preduzećima za finansiranje renoviranja stambenih jednica kao i projekata koji vode do unapređenja energetske efikasnosti. 

„Ovom novom kreditnom linijom KfW sa zadovoljstvom nastavlja dugogodišnju saradnju s Raiffeisen bankom. Sa svojom razgranatom mrežom poslovnica u Bosni i Hercegovini te bogatim iskustvom Raiffeisen banka je idealan partner KfW-a na promociji energetske efikasnosti u stambenim objektima u BiH. Želio bih naglasiti kontinuirane aktivnosti KfW-a na promociji održivog ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine“, izjavio je Christoph Tiskens, direktor odjela za Jugoistočnu Evropu i Tursku KfW razvojne banke. 

KfW je vodeća njemačka razvojna banka i integralni dio KfW grupe, u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i saveznih pokrajina. KfW razvojna banka sa 700 uposlenih u centrali i sa oko 390 stručnjaka u 69 lokalnih ureda sarađuje s partnerima širom svijeta. Glavni cilj banke je borba protiv siromaštva, osiguranje mira, zaštita okoliša i klime, te fer globalizacija. KfW je kompetentan strateški savjetnik za aktuelna razvojna pitanja. 

* * * * *

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. 

Osnovana 1992. godine,  danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 99 poslovnica pruža usluge za oko 430.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke. Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.

Raiffeisen grupacija 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Belma Hadžiomerović (033 287 452, belma.hadziomerovic@raiffeisengroup.ba),

Amra Tabaković (033 287 655, amra.tabakovic@raiffeisengroup.ba) ili

Irma Ahmetspahić (033 287426, irma.ahmetspahic@raiffeisengroup.ba)

https://raiffeisenbank.ba/

 

Korporativne komunikacije i upravljanje održivošću

Raiffeisen BANK

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novitet u ponudi Raiffeisen INVESTA - prvi fond sa dospijećem na našem tržištu

Raiffeisen banka bila domaćin internacionalne konferencije 'Make Azure Days Happen'

Raiffeisen proglašen najboljom bankom u oblasti finansiranja trgovine u BiH u 2024.

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti