Kultura     | 29.11.2018. 13:48 |

Knjiga 'Čekaj me' Nihada Fejzića simbolizira zaboravljene vrijednosti

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Knjiga kolumni dekana Veterinarskog fakulteta Nihada Fejzića "Čekaj me" nedavno je izišla iz štampe.

Riječ je o zbirci tekstova - kolumni koje su od decembra 2015. do kraja 2017. objavljene u časopisu "Prizma".

Fejzić ističe za Fenu da tekstovi sakupljeni u knjizi obrađuju teme iz njegovog svakodnevnog naučnog i stručnog rada, međutim na sasvim drugi način od onog koji je uobičajen u akademskoj i naučnoj komunikaciji.

Ovo je, kaže on, knjiga koja govori o opasnosti od zaraznih bolesti ljudi i životinja, načinima naše prehrane i utjecaju na zdravlje, biodiverzifikaciji i izumiranju vrsta, zašto je važna proizvodnja hrane i mnogim drugim temama, koje su pojednostavljene čitaocu i date na razmišljanje u kakvom svijetu živimo i kakav je utjecaj na naše živote nauka iz ovih oblasti.

- Naslov je potpuno simbolički, izvučen je iz jednog teksta iz knjige o posljedicama Černobilske nuklearne katastrofe, gdje poslata pisma još uvijek u ormarima pošte čekaju da budu uručena onima kojih odavno nema. Naučni razvoj i tehnološka dostignuća vremena u kojem živimo, po mom mišljenju, nas vraćaju da više cijenimo vrijednosti iz prošlosti. "Čekaj me" simbolizira prebrzo zaboravljene vrijednosti - podvukao je Fejzić.

Recezent profesor Damir Marjanović navodi da je obaveza naučnika da svojom znanstvenom mišlju "napakosti" senzacionalizmu koji nema znanstvenih osnova, te da autor profesor Fejzić to upravo radi ovom naučno popularnom knjigom.

Dekan Veterinarskog fakulteta Ljubljana Andrej Kirbiš u recenziji navodi da knjigu kolumni Nihada Fejzića posebno zanimljivom čine osvrti na događaje u trenutku njihovog pojavljivanja. Autor, smatra on, događaje posmatra kritično i sa distance, stručno razrađuje i ujedno podržava različitim referencama, ali istovremeno piše jednostavnim jezikom čineći problematiku dostupnom i razumljivom za sve.

On također u recenziji navodi da stil pisanja privlači čitaoca i "tjera" na razmišljanje o njegovom mjestu u istaknutoj situaciji.

Posebna vrijednost kolumni, mišljenja je dekan Kirbiš, jeste odraz globalnih pitanja na području BiH, gdje autor upozorava na situacije u BiH u poređenju sa svijetom. Problematika koju autor obuhvata u kolumnama i pitanja koja postavlja još uvijek su aktuelna i daleko od toga da budu riješena, podvukao je.

Knjiga "Čekaj me" bit će predstavljena u petak, 30. novembra u ateljeu "Figure".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta