Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 14:45 |

Predstavljena knjiga 'Istorija jugoslovenske ideje 1500-1918.' (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Knjiga "Istorija jugoslovenske ideje 1500-1918.“ predstavljena je danas u Sarajevu.

Jedan od autora Boro Bronza kazao je da knjiga govori o trnovitom razvoju jednog koncepta koji je nastao kao svojevrsni ekvivalent različitim evropskim ideološkim konstruktima, te se od 16. do 20. vijeka razvijao sa čitavim nizom uspona i padova, da bi na kraju 1918. godine rezultirao stvaranjem prve zajedničke južnoslovenske države.

- Činjenica je da se ove 2018. godine svuda na teritoriji bivše Jugoslavije vrlo dinamično obilježava stogodišnjica stvaranja te prve zajedničke države, te smo mi kao grupa autora željeli na specifičan način da pristupimo tom obilježavanju, odnosno da se pozabavimo samim korjenima ideje koja je rezultirala tim takvim stvaranjem - kazao je Bronza.

Dodao je da su željeli da pokažu dimenzije historijske utemeljenosti takvog koncepta i ideoloških konstrukcija koje, kako se vidi iz ove knjige, ne predstavljaju ništa endemično nego su samo jedan dio šireg evropskog pojasa razvoja ideja koje su kretale iz protonacionalnog ka nacionalnom.         

Rektor na Nezavisnom univerzitetu u Banja Luci Zoran Kalinić je, u ime izdavača, kazao da su povodom 100 godina Jugoslavije, došli na ideju da rade istraživanje o istoriji jugoslavenske ideje - gdje je ona nastajala, ko su bili autori, šta su bile poruke tih autora i slično.

– Željeli smo da jedna generacija naučnih pogleda ili radnika kaže nešto o toj ideji danas - kazao je Kalinić.

Predsjednik Udruženja za modernu historiju i profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović je kazao da ova knjiga govori o tome kako se razvijala jugoslavenska ideja.

- To nije knjiga o nastanku jugoslavenske države, nije knjiga o institucionalizaciji jugoslavenske ideje, nego doslovno knjiga o jednoj ideji koja je rezultirala nastankom jedne države 1918. godine. Važnost je u tome što ova knjiga na jednom mjestu sumira višestoljetni razvoj te ideje od tog protonacionalizma do, na kraju, realizacije jugoslavenske ideje kroz instituciju jugoslavenske države - kazao je Kamberović.      

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2353

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1a3M8edKODx_8v4ZkguzzRi6x8i41UWB0?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Tarih- Knjiga islama' Saliha Sevdija Trbonje u utorak u Centru za kulturu Mostar

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'