Kultura     | 29.11.2018. 15:19 |

Uzgoj konja lipicanera, Nevesinjska olimpijada i osaćanski jezik za UNESCO

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29. novembra (FENA) - Pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković najavila je danas da će početkom naredne godine biti kandidovana tri nova elementa iz Bosne i Hercegovine za upis na Reprezentativnu listu UNESCO-ove nematerijalne baštine čovječanstva.

U pitanju je uzgoj konja lipicanera, koji će biti kandidovan zajedno s Slovenijom, a u projektu, kako je navela, učestvuju i Hrvatska, Italija, Slovenija i Mađarska.

Prirema se i kandidatura Nevensinjske olimpijade, dok će za urgentnu listu ugroženog nematerijalnog kulturnog naslijeđa biti predložen osaćanski jezik, tajni jezik neimara, nastao u okolini Srebrenice.

Zidari i graditelji Osaćani imaju poseban "jezik" - žargon, koji se naziva i majstorski i od komunikativnog jezika se razlikuje samo u leksici, ima oko 300 riječi i fraza sa neslovenskim korijenima.

Ovaj jezik se koristi isključivo tokom zidarskih građevinskih radova za međusobnu komunikaciju.

- Mislim da možemo očekivati početkom naredne godine da taj jezik bude upisan na urgentnu UNESCO-ovu listu – rekla je Đaković novinarima u Banjoj Luci.

Ukazala je i na značaj odluke Komiteta za nematerijalnu baštinu UNESCO-a kojom je jučer "Branje trave ive na Ozrenu" upisano na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Inicijativu je, kaže, pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a na prijedlog Muzeja u Doboju, a pripreme su počele 2010. godine.

Članovi Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om podržali su 31. marta 2016. godine nominaciju elementa "Branje trave ive na Ozrenu" za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovaj elemet već je odranije na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.

Direktor Muzeja u Doboju Nebojša Dragojlović je rekao da je branje trave ive vijekovni običaj stanovništva nekoliko sela na Ozrenu kod Doboja, a koji prati pjesma, igra, molitva i druženje.

Trava, kojoj se pripisuju ljekovita svojstva, bere se u blizini Gostilja, isključivo na dan obilježavanja Usjekovanja glave sv. Jovana Krstitelja (11. septembar).

- Ovaj običaj okuplja lokalno stanovništvo i kohezivni je faktor šire društvene zajednice, kulturnih društava, planinara, izviđača, paraglajdera i drugih - naveo je Dragojlović izrazivši nadu da će odluka Komiteta UNESCO-a doprinjeti razvoju turizma na Ozrenu.

"Branje trave ive na Ozrenu" treći je elemenat iz Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, ranije su na tu listu upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana