Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 16:10 |

Džaferović pozdravio odluku EP-a zbog negiranja genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas odluku Evropskog parlamenta (EP) da usvoji amandman na Izvještaj o napretku Srbije kojim se izražava žaljenje zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika.

- Pozdravljam odluku Evropskog parlamenta da usvoji amandman na Izvještaj o napretku Srbije kojim se izražava žaljenje zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih zvaničnika Srbije, te ih se podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i mehanizmom koji ga je naslijedio uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka - navodi Džaferović u izjavi tim povodom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istovremeno, značajnom porukom smatra činjenicu da je amandmanom naglašeno da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.

- Puno priznavanje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova i suočavanje sa istinom o događajima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, prestanak negiranja sudski utvrđenih činjenica, te prestanak glorifikacije genocida i drugih zločina, predstavlja osnovni preduslov za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji, kao i u samoj Bosni i Hercegovini - ističe Džaferović.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom