Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 16:40 |

Pregovori o formiranju vlasti u BPK bez rezultata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. novembra (FENA) - Pregovori o formiranju vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde još nisu dali rezultate.

Pregovaraju svi sa svima, a sudeći prema aktuelnoj situaciji, u prednosti su stranke lijevog bloka, okupljenje oko SDP-a u kojem tvrde da imaju parlamentarnu većinu. Kako bi se osigurala njena stabilnost, nastoje se obezbijediti i dodatne garancije, čak i u vidu notarskih ugovora.

Šef pregovaračkog tima goraždanske ljevice Suad Došlo tvrdi da većinu čine poslanici SDP-a, Naše stranke, DF-a, Goraždanske priče, Nezavisnog bloka, Nezavisne bosanskohercegovačke liste, SBB-a i A-SDA.  Po riječima Došle, pregovori su ušli u fazu rasprave o raspodjeli pozicija, ali još nije postignut dogovor o imenovanju mandatara Vlade i predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde.

- Usaglašeni su principi s kojima je ljevica (SDP, DF, Naša stranka) izašla pred druge stranke. Usaglašen je i koalicioni sporazum koji sadrži 57 tačaka koji je praktično spreman za potpisivanje. Ušlo se u treću fazu raspodjele pozicija tzv. Prvog paketa – Vlada, Skupština, Dom naroda, premijer, ali to još nije definisano do kraja. Počeli smo i razgovore oko raspodjele ostalih pozicija u BPK, ali ništa još nije dogovoreno dok se ne dogovori – izjavio je Došlo.

 O povjerenju među budućim partnerima u vlasti svjedoči i ideja da se i pravno osiguraju dodatne garancije, čak i u vidu notarskih ugovora. Po riječima Suada Došle, iza tih ugovora stajali bi poslanici koji čine većinu, ali ne i stranke. Tvrdi da to nije uslov za uspostavljanje koalicione većine.

- To nije uslov već dio razgovora koje mi vodimo. Poslanici koji čine ovu većinu žele da međusobno regulišu svoja prava i obaveze. Ne stoje direktno stranke iza ovoga. Ta se mogućnost sad razmatra u pravničkim timovima, a da li će nešto od toga biti ili ne, vidjećemo. Ništa još nije dogovoreno ni potpisano, ali imamo namjeru to uraditi - ističe Došlo, koji na pitanje "Da li je riječ o novčanoj  garanciji u iznosu od 100.000 KM odgovara?":

- To je samo slučaj nekog osiguranja, ako neko od ovih poslanika „iskoče“, a četiri su stvari tu bitne, onda bi bili obavezni da tu isplatu obezbijede, što bi se garantovalo tim ugovorom. U svakom slučaju, zamolio bih sve koji rade na pregovorima i stranačkim koalicijama, da to bude demokratski, pošteno i korektno - zaključuje šef pregovaračkog tima iz SDP-a.

Edita Velić iz DF-a potvrđuje da se vode pregovori s grupom od osam stranka, bez SDA i Liberalne stranke. 

- Ništa novo se ne dešava, tako da dok ne finaliziramo stvari u ovom bloku, ne želim izlaziti u javnost s informacijama - ističe Velić.

Avdo Mirvić iz A-SDA smatra da je sve otišlo u pogrešnom pravcu. Ističe da je napustio  pregovore te dao ostavku na sve funkcije u stranci.

- A-SDA nije istupila iz pregovora već ja, kao njen predsjednik. Bilo je mnogo vanjskih faktora koji utiču na to i cijenim već od samog starta, da ta koalicija neće ugledati „svjetlost dana“, jer po meni su jako neiskreni. Dok sam bio dio pregovora, nije bilo govora o notarskim ugovorima, ali naš zastupnik Hajdar Drljo koji je trenutno u ulozi pregovarača sa lijevim blokom, morat će to poslati centrali stranke koja će odlučiti da li će se to potpisati ili ne - kazao je Mirvić koji napominje da je nakon svega, on lično više za formiranje većine sa koalicijom koju predvodi SDA.

U ovoj stranci napominju da parlamentarne većine u BPK Goražde još uvijek nema.

- Na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, bilo je 12:12. Pregovori su još uvijek u toku i čim neko obezbijedi dovoljno ruku za neku kvalitetnu koaliciju, vjerovatno će se ići u formiranje skupštinskih tijela. Znam da ni druga strana koja vodi pregovore nema niti dovoljan broj Bošnjaka niti drugih, da bi se formirao kolegij Skupštine BPK - izjavio je predsjednik Kantonalnog povjereništva SDA Mirsad Žuga.

Podsjetio je da je konstituirajuća sjednica pokazala da ova stranka funkcioniše s Liberalnom strankom i Strankom za BiH, ali da to ne znači koaliciju.

- SDA nije zatvorena ni za jednu političku opciju i nastavljamo pregovore sa svima i pokušavamo obezbijediti funkcionalnu većinu. Želimo praviti funkcionalu vlast i da imamo prohodnost ali da ne idemo ni u kakve političke avanture. Priča o notarskim ugovorima koja se pojavila na drugoj strani kao garancija stabilne većine smatram  neozbiljnim političkim potezom što u političkoj praksi nije zabilježeno i SDA u tome ne želi učestvovati - kazao je Žuga.

Od ishoda političkih pregovora zavisi i kada će biti zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Zvizdić: Najavljena odluka o otvaranju pregovora za članstvo u EU produkt odgovorne politike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo