Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 17:44 |

Vijeće muftija - Islamska zajednica podvrgnuta grubim političkim atacima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravljalo je o, kako navode, zlonamjernoj kampanji koju vode zastupnici ekstremističke političke opcije u Hrvatskoj i BiH, a čija je meta Islamska zajednica i islamski identitet Bošnjaka.

Muftije su konstatovale da se već duže vrijeme, a naročito nakon objavljivanja zvaničnih rezultata netom održanih Općih izbora u BiH, Islamska zajednica podvrgava grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antievropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim zvaničnicima susjedne države, ali i domovine. Muftije su saglasne da je sada postalo očito da se radi o ničim izazvanoj zlonamjernoj kampanji, piše MINA.

Navode da se Islamska zajednica u BiH opetovano, bez ikakvog valjanog dokaza, optužuje za organizovano i svjesno uplitanje u izborni proces i to u interesu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, odnosno, osuđuje što nije osigurala da se izabere kandidat po volji tih političkih krugova.

Naglašavaju da su se članovi Vijeća iz BiH javno oglasili pred izbore s jasnom porukom članovima Zajednice i da je rukovodstvo zajednice u više navrata ponavljalo svoj stav o nemiješanju Islamske zajednice u izborni proces. I danas, tvrde, muftije Islamske zajednice u BiH odbacuju takve optužbe kao zlonamjerne i neosnovane.

Kažu da je rad Islamske zajednice u BiH transparentan i njeni stavovi se javno i odgovorno iznose i ona ne funkcioniše na principu zavjera i tajnosti.

- Islamska zajednica se suzdržala od trijumfalizma nakon što su iste politike, koje danas targetiraju Islamsku zajednicu i koje se pokušavaju oživjeti, pred međunarodnim sudom pravomoćno presuđene za udruženi zločinački poduhvat - istaknuto je na sjednici.

Navode da su zvaničnici Islamske zajednice činili sve da se pred međunarodnim i domaćim sudovima "dokazani organizovani i sistematski zločini nad našim narodom i državom ne bi upotrebljavali zarad bilo kakvih političkih ciljeva, a sve s ciljem očuvanja dobrosusjedskih odnosa i nastojanja da se povrati izgubljeno povjerenje", javlja MINA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'