Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 20:31 |

Evropski ljekari i farmaceuti u Sarajevu na dodjeli nagrade 'Medis Awards'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Žiri za dodjelu međunarodne nagrade za medicinska istraživanja "Medis Awards" odabrao je 18 finalista iz država srednje i jugoistočne Evrope.

Radi se o prestižnoj međunarodnoj nagradi koju dodjeljuje farmaceutsko preduzeće "Medis", a ustanovljena je u namjeri da se podrže i potaknu stručnjaci iz oblasti medicine čiji radovi direktno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.

Ove godine nagrade će biti dodijeljene u oblastima intenzivna terapija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija (s alergologijom) i reumatologija.

Internista u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla Amra Šakušić jedna je od ovogodišnjih finalista za nagradu "Medis Awards". U izjavi novinarima, pred početak svečanosti dodjele nagrade u Sarajevu, kazala je da mladi treba da se trude, da imaju jake želje, da mnogo sanjaju, ali i da mnogo više rade da bi ostvarili snove.

Direktor UO Medis d.o.o. Tone Strnad kaže da dobitnike bira međunarodna komisija, a ove godine na konkurs je pristiglo 156 radova iz devet oblast, od toga 13 iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik žirija "Medis Awards" Matija Tomšič kaže da svake godine pristižu sve kvalitetniji radovi jer je, kaže, ta nagrada sve prestižnija.   

Na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, kasnije večeras, bit će uručene nagrade za devet dobitnika.  Pobjednici će dobiti brončane skulpture "Budućnost" rad umjetnika Jakova Brdara, plakete i finansijske poticaje za daljnji istraživački rad.

Konkurs za dodjelu nagrade "Medis Awards" raspisan je ranije ove godine u osam država srednje i jugoistočne Evrope, a istraživačke radove mogli su prijaviti ljekari i farmaceuti iz Austrije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

U proteklih pet godina koliko se nagrade "Medis Awards" dodjeljuju ocijenjeno je ukupno 725 radova iz 11 oblasti medicinskog istraživanja. Bosna i Hercegovina je dosad imala ukupno 68 prijavljenih radova, a  nagrade (iz oblasti neurologije i farmacije) su dobili doc. dr. Tanja Dujić s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prim. prof. dr. Osman Sinanović, neuropsihijatar Medicinskog fakulteta Univerzitete u Tuzli.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo