Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 09:16 |

Dr. Amra Šakušić jedna od dobitnica nagrade Medis 2018

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Specijalizantica intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dr. Amra Šakušić, jedna je od dobitnica prestižne Međunarodne nagrade za medicinska istraživanja - Medis 2018.

Na svečanoj ceremoniji održanoj sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo, Šakušić je dobila nagradu u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije za višegodišnje ispitivanje 103.255 pacijenata i otkriće pojave kognitivnog poremećaja i povišenog nivoa amonijaka u krvi kod pacijenata koji su liječeni i primali terapiju u jedinicama intenzivne njege.

Pored te, nagrade za izuzetna klinička dostignuća ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope dodijeljene su i u oblastima gastroenterologije, ginekologije, farmacije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (sa alergologijom) i reumatologije.

U konkurenciji su se nalazila istraživanja iz: Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a međunarodni žiri pod vodstvom uglednog slovenskog reumatologa, prof. dr. Matije Tomšiča, izabrao je pobjednike u nekoliko kategorija.

U kategoriji neurologija pobjednik je dr. Dejan Georgiev, Univerzitetski klinički centar Ljubljana, u katergoriji farmacija: doc. dr. Marin Jukić, Fakultet za farmaciju Univerziteta u Beogradu, kategoriji oftalmologija: Ivan Škegro, Klinički bolnički centar Zagreb, kategoriji pedijatrija: doc. dr. Mario Ćuk, Klinički bolnički centar Zagreb.

U kategoriji pulmologija i alergologija pobjednici su: prof. dr. Vesna Grivčeva-Panovska, Univerzitetska dermatološka klinika u Skoplju i dr. Zsófia Lázár, Univerzitet Semmelweis Budimpešta, kategoriji reumatologija: prof. dr. Péter Vince Bálint, Nacionalni institut za reumatologiju i fizioterapiju u Budimpešti, kategoriji ginekologija: dr. Miro Šimun Alebić, Rodilište i poliklinika Podobnik u Zagrebu te kategoriji gastroenterologija: prof. dr. Dino Tarabar, Vojnomedicinska akademija Beograd.

- Ove nagrade dokaz su da bez napornog i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Ako želimo obezbijediti svojim pacijentima najbolju moguću njegu, moramo biti uključeni u istraživački rad - istakao je u svom obraćanju predsjednik žirija, prof. dr. Matija Tomšič.

Predsjednik Upravnog odbora Medis d.o.o. Tone Strnad, kazao je da Medis nagrađuje odlične pojedince koji svojim naučnoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatog u medicini i farmaciji.

- Nakon 25 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu ljekari i farmaceuti. Njihova naučna dostignuća su vrlo priznata i cijenjena u inostranstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Zbog toga se nadamo da će im ove nagrade dati dodatni  podstrek za rad - naveo je Strnad.

Publiku u sarajevskom Narodnom pozorištu pozdravio je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Miloš Trifković. Istaknuo je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmjerenog društva kojeg u BiH još uvijek nema dovoljno i zbog toga je dodjelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobro došao podsticaj nauci.

Za nagradu su ove godine konkurisali ljekari i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom uticaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni konkurs svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope sa istraživačkim radovima koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja. Medis nagrade su tokom pet godina postale sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'