Regija     | 30.11.2018. 15:30 |

Proces bivšem školskom ravnatelju zbog 'kršenja ustavnog prava na obrazovanje'

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. studenoga (FENA)  - Bivši ravnatelj osnovne škole u Ljubljani brani se na sudu od optužbi da je kršio "ustavno pravo na obrazovanje" dvojice svojih nekadašnjih učenika, kad ih je prije pet i pol godina isključio s nastave i zabranio im ulazak u školu zbog maltretiranja i spolnog napada na dvije učenice iz istog razreda, a društvene i medijske polemike o tom slučaju zadnjih dana u Sloveniji ne prestaju.

Iako je  suđenje zatvoreno za javnost, umirovljeni ravnatelj osnovne škole Prule i bivši predsjednik udruge školskih ravnatelja Dušan Merc, koji je u više nastupa u medijima kazao da bi i danas postupio jednako nakon što su mu dvije učenice dva dana poslije prijavile događaj koji se zbio na bazenu, na satu tjelesnog odgoja. 

Merc kaže da ministarstva i školski inspektor koji ga je prijavio "nemaju pojma" o pedagogiji te ulozi i konkretnoj poziciji ravnatelja škola, čija je dužnost zaštititi moguće žrtve nasilja ne čekajući birokratske postupke predviđene zakonom i pravilnicima.

"Zamislite, inspektor koji me je prijavio pitao me je ima li škola pravilnik o spolnom nasilju?!", kazao je za medije Merc, poznat po kritikama permisivne pedagogije i liberalnog školskog sustava za medije. Dodao je kako je inspekcijski postupak na školi trajao više od pola godine.

Po njegovu je mišljenju inspektor smatrao da je učenike u toj izvanrednoj situaciji samo trebao upozoriti  ili im dati ukor s mogućnošću žalbe, no navodi da je on sam ocijenio da mora odrediti rigoroznu sankciju na temelju vlastitih načela i etičkih uvjerenja pa je učenike suspendirao kako bi zaštitio njihove žrtve, ne čekajući na birokratske procedure.

Njegov je odvjetnik kazao da je prijava, a osobito tužba zbog kršenja ustavnog prava na obrazovanje, u spomenutom slučaju apsurdna jer se sve dogodilo dva dana prije završetka školske godine, kad su ocjene već bile zaključene, te da je škola svojedobno odbila zahtjev inspektora iz ministarstva za obrazovanje da se optuženi smijeni s mjesta ravnatelja te se s njime solidarizirala.

Optuženi ravnatelj dodao je da su oba učenika, kojima je na dva dana zabranio ulazak u školu jer su i dalje napadali svoje žrtve i rugali im se, na kraju godine dobili svjedodžbe kao i drugi i mogli su nastaviti školovanje, iako ih je nakratko udaljio iz škole i zabranio ulazak u zgradu te prisustvovanje završnoj školskoj priredbi i izletu na kraju školovanja, prenosi Hina.

"U svojoj karijeri prvi put imam ovakav slučaj do kojega je došlo isključivo zbog osobne uvrijeđenosti i frustracija školskog inspektora, koji o pedagogiji i radu u školama ne zna mnogo", izjavi je za medije ravnateljev odvjetnik Andrej Razdrih.
 

Slučaj je izazvao veliko zanimalje u javnosti i izraze potpore optuženom ravnatelju, dok u ministarstvima pravosuđa i obrazovanja te državnom tužiteljstvu ne žele davati izjave dok je postupak u tijeku.
 

U vezi sa suđenjem Mercu istaknuti aktivisti udruga za pravo žrtava spolnog nasilja tvrde da bi takvih pojava bilo manje kad bi se one sprječavale već u ranim fazama odgoja mladih osoba te kad bi državne institucije bile spremnije i na takva devijantna ponašanja odmah reagirale.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta