Najave     | 30.11.2018. 17:09 |

U Banjoj Luci sutra uništavanje oružja koje je pronađeno u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Agencije za provođenje zakona koje rade s Uredom Clearinghouse za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC) sakupile su 1.135 komada oružja i 1.276 sastavnih dijelova kroz niz operacija širom Bosne i Hercegovine u proteklih deset mjeseci koji će biti uništeni sutra u Banjoj Luci.

To je dio tekućeg programa koji finansira Evropska unija protiv prekograničnog, glavnog i organizovanog kriminala koji se fokusira na borbu protiv ilegalne proizvodnje i širenja oružja i njihovih sastavnih dijelova.

Pokrenuta je nova mapa koja je usmjerena na rješavanje ilegalnog posedovanja i trgovinu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i pripadajuće municije na zapadnom Balkanu.

Zvanične statistike za BiH sugerišu da postoji oko 16.000 tona oružja i otprilike oko 40.000 komada oružja koji se i dalje nezakonito nalaze u javnom domenu.

To oružje predstavlja značajnu opasnost za sigurnost zemlje i mora biti iskorijenjeno, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Srbija od listopada 2023. izvezla dvije pošiljke oružja Izraelu - mediji

Zelenski: Kašnjenja u isporuci oružja Ukrajini otvaraju vrata za rusko napredovanje

Kijev pregovara sa stranim kompanijama o povećanju proizvodnje oružja u Ukrajini

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!