Kultura     | 30.11.2018. 19:59 |

Predstavljena knjiga 'Psihijatrija: odabrana poglavlja' Dragana Babića

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. studenoga (FENA) - Knjiga "Psihijatrija: odabrana poglavlja", prof. dr. sc. Dragana Babića, predstavljena je u petak u Mostaru, i premda je primarno namijenjena stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja, zasigurno može poslužiti i široj čitateljskoj publici zainteresiranoj za oblast psihijatrije.

Riječ je o prvom udžbeniku iz psihijatrije pisanom na hrvatskom jeziku u BiH, koji je na 276 stranica podijeljen u tri poglavlja, i to Uvod, Odabrana psihijatrijska poglavlja i Terapija u psihijatriji.

U 18 dijelova obrađeno je 18 tema među kojima autor izdvaja normalnost, agresivnost, stres, etiku, stigmu, komplementarnu medicinu, duhovnost, suvremene ovisnosti, mentalno zdravlje u zajednici, antipsihijatriju.

Autor Babić ističe kako nije riječ o klasičnom udžbeniku iz psihijatrije u kojemu se piše o duševnim bolestima i poremećajima, jer se u njegovoj knjizi to znanje podrazumijeva.

- Čitanjem ove knjige moguće je proširiti znanje jer se u njoj piše o odabranim poglavljima iz psihijatrije koja se s klasičnom psihijatrijom izravno dodiruju ili raznoliko isprepliću. Da bi netko bio dobar psihijatar mora imati potrebno znanje iz klasične psihijatrije i ono o čemu se piše u ovoj knjizi - kazao je Babić.

Po njegovim riječima, u našoj zemlji psihijatrija kao struka i znanost posljednjih desetljeća vidno je napredovala i napreduje, ali je to daleko od toga da bi se zaključilo kako je situacija u psihijatriji sjajna, jer još uvijek postoje brojni biološki, socijalni, psihološki, ekonomski, politički i drugi ometajući čimbenici koji ju koče i usporavaju.

Govoreći o najčešćim psihičkim oboljenjima, Babić kaže kako su ona vezana uz posljedice katastrofičnog ili prolongiranog stresa te uz poteškoće vezane uz dugotrajno i prekomjerno pijenje alkoholnih pića, kao i neadekvatno korištenje psihoaktivnih tvari.

- Razni oblici anksioznih i depresivnih poremećaja također su u porastu. Shizofrenija je kao i obično na uobičajenih 1 posto u općoj populaciji, a posljednjih desetljeća bilježi se smanjenje disocijativnih poremećaja (histerije) - istaknuo je.

Pored autora, o knjizi su tijekom predstavljanja govorili prof. dr. sc. Iko Skoko, prof. dr. sc. Helena Škobić i prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Iko Skoko, predstavljač i recenzent knjige, govorio je o psihijatriji i duhovnosti, kazavši pri tome kako je znanost do sada išla jedinstvenim putem i smatralo se kako nema dodira s nečim drugim.

- Međutim, kako niti sam čovjek tako niti jedna grana znanosti ne može sama. Čovjek se danas mora gledati holistički, cjelovito, i tek sa suradnjom svih znanosti može se onda čovjeku pomoći - kazao je Skoko u izjavi novinarima.

Izrazio je uvjerenje kako će poglavlje u knjizi o duhovnosti i psihijatriji pokrenuti mnogo rasprava jer mnogi smatraju da su duhovnost i psihijatrija odvojene, te dodao kako će se nakon ove knjige otvoriti jedno novo razdoblje istraživanja i pisanja na tu temu.

Inače, Dragan Babić rođen je u Živinicama 1958. godine. Specijalist neuropsihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije, stalno je zaposlen na Klinici za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Sveučilišni je profesor na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje obnaša dužnost pročelnika više katedri iz oblasti psihijatrije i psihologije. Prodekan je na Fakultetu zdravstvenih studija od 2009. i glavni je urednik elektroničnog časopisa Zdravstveni glasnik. Također je potpredsjednik Udruge psihijatara BiH.

Objavio je dvije knjige, a napisao još dvadeset poglavlja u knjigama drugih autora. Izlagao je na brojnim znanstvenim konferencijama, simpozijima i kongresima u domovini i inozemstvu. Do sada je autor i koautor preko stotinu stručnih i znanstvenih radova objavljenih u domaćim i stranim časopisima.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Naučni rad tuzlanskih psihijatara dobio prestižnu nagradu u Austriji (VIDEO)

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta