Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 18:05 |

Sveučilište u Mostaru i HNK Mostar dobili šest milijuna kuna

FENA Saopćenje

ZAGREB, 30. studenoga (FENA) - U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u petak su potpisani Ugovori o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ugovore je potpisao državni tajnik Zvonko Milas, dok je u ime Sveučilišta u Mostaru iste potpisao rektor Zoran Tomić, a u ime Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru ravnatelj Ivan Vukoja.

Sveučilište u Mostaru dobilo je 4 milijuna kuna (oko milijun maraka), a HNK Mostar 2 milijuna kuna (oko pola milijuna maraka), priopćio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

"Ovo je ulaganje u ljude, koji su – kako svjedočimo i ovih dana kroz sportske uspjehe – najvrjedniji resurs svake zemlje, a upravo ulaganjem u Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište Mostar nastojimo stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati ostaju živjeti, stvarati i pobjeđivati u svojoj domovini – u Bosni i Hercegovini", kazao je to Milas.

Dodao je kako je potpora Sveučilištu ulaganje u razvoj kulture, obrazovanja i jačanje intelektualnih potencijala Hrvata u Bosni i Hercegovini, a time i cijelog društva, te je doprinos dugoročnom opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Rektor Tomić i ravnatelj Vukoja zahvalili su na potpori te istaknuli kako je, od konkretne financijske potpore koju dobivaju, značajnija ona druga, a to je spoznaja da uvijek, u svim prigodama, mogu računati na Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske, navodi se dalje u priopćenju.

Istaknuli su kako Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište nastoje u svom djelovanju promicati kulturu, obrazovanje, znanost te prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine, posebice Hrvata koji žive u BiH.

Sredstva za Sveučilište u Mostaru namijenjena su za provedbu nastavnog procesa, stručnog rada, razvojnih planova usavršavanja i promicanja rada Sveučilišta te pratećih aktivnosti, za realizaciju rekonstrukcije i izgradnje infrastrukturnih projekata i za opremanje sveučilišnih prostorija, za podmirenje troškova održavanja i rekonstrukcije sveučilišnih prostorija i zakupa istih, za nabavu stručne opreme i literature, za podizanje kvalitete rada, stručnosti, konkurentnosti i kompetitivnosti te za promicanje i razvoj izvrsnosti kroz nastavne i istraživačke procese, kao i za organizaciju interdisciplinarnih i zajedničkih studija i organizaciju konferencija i znanstvenih i stručnih skupova.

Sredstva za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru namijenjena su za provedbu kulturnih projekata i programskih aktivnosti poput gostovanja, festivala i premijera, za proširenje ansambla i tehničko-produkcijskog osoblja, za nabavu scenske, tonske, informatičke i slične opreme, za izradu integriranog informatičkog sustava e-Kazalište, za podmirenje izdataka potrebnih za ishođenje razne dokumentacije, rješenja, dozvola, elaborata i slično u svrhu nastavka izgradnje zgrade HNK Mostar, kao i za troškove redovitog održavanja i popravaka zgrade HNK Mostar, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo