Bosna i Hercegovina     | 01.12.2018. 16:23 |

Značaj testiranja u fokusu Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a se 2018. godine obilježava sa sloganom: “Saznaj svoj HIV status”.

Za sve osobe koje misle da su iz bilo kojeg razloga u mogućem riziku od dobijanja HIV-a od posebne je važnosti da svoj HIV status saznaju što ranije, za što je jedini siguran način HIV testiranje. Rezultati HIV testa omogućavaju osobama da donesu informisane odluke o svojoj budućnosti i žive dug i kvalitetan život.  

Stoga je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a fokusirana na značaj testiranja za prevenciju i liječenje HIV-a, navodi se u saopćenju predstavništva Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH.

Procjenjuje se da 25-30 posto osoba koje žive sa HIV-om u svijetu nije svjesno svog HIV statusa. Podaci pokazuju da dok se ukupni broj godišnjih testova na HIV u istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji i dalje povećava, udio testova među ključnim populacijama se smanjuje (uključujući korisnike droga, homoseksualce i druge muškarce koji imaju seks s muškarcima, pacijente sa spolno prenosivim infekcijama). Uz ovo, region ima najveću stopu stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om, što direktno doprinosi niskoj stopi testiranja na HIV, kasnim postavljanjem dijagnoze i samim tim i kasnim početkom terapije. 

Regija ima vrlo nisku pokrivenost ART-om, procjenjuje se da samo 28 posto HIV pozitivnih osoba kojima je potrebna antiretrovirusna terapija ima pristup terapiji.

Prema zvaničnim podacima, do sada su u Bosni i Hercegovini (BiH) ukupno registrirovane 343 HIV pozitivne osobe. U 2018. godini prijavljeno je 27 novih slučajeva HIV-a u BiH, među kojima je sedam slučaja obolijevanja od AIDS-a. Iako se Bosna i Hercegovina smatra zemljom sa niskom stopom prevalencije HIV-a (manje od 0,1 posto) prisutni su brojni faktori rizika koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do značajnog povećanja ove stope.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

UNFPA organizirao konferenciju s ciljem zagovaranja većih ulaganja u ljudski kapital

U Zenici hutba/homilija/ propovjed povodom '16 dana aktivizma'

UNFPA - Milioni djevojčica širom svijeta podvrgnuti štetnim praksama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo