Bosna i Hercegovina     | 02.12.2018. 11:36 |

Dan sjećanja na Ilhana Dervovića, autora dokumentaraca o prirodi

FENA Saopćenje

VISOKO, 2. prosinca (FENA) - Dan sjećanja na Ilhana Dervovića, autora dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini i dodijela Godišnje nagrade za istraživanje biodiverziteta i zaštitu okoliša, upriličeno je u subotu u Visokom.

 Godišnju nagradu Ilhan Dervović dobile su studentice Neira Babić, Melisa Nicević i Monika Šafhauzen za istraživanje šišmiša na zaštićenom području Bentbaša.

 Tijekom istraživanja one su otkrile novu vrstu šišmiša za Bosnu i Hercegovinu. S patuljastim brkatim šišmišom (Myotic alcatoe) kojeg su te studentice biologije i veterine otkrile na Bentbaši, Bosna i Hercegovine ima evidentirane 32 vrste šišmiša, što je iznimno veliki broj za europske prilike.

 Predstavnici organizatora, predsjednik Centra za krš i speleologiju Jasminko Mulaomerović i predsjednik Društva Naše ptice Dražen Kotrošan, čestitali su mladim istraživačicama i uručili im plaketu, rad umjetnika Alena Džinde iz Visokog, koja je odlivna u radionici Ranka Ravlije u Varešu, te novčani iznos od 1000 maraka.

 Potom je predstavljen jedan iz niza filmova Ilhana Dervovića o bosanskohercegoivačkim planinama, onaj o Čvrsnici, te knjiga o planinama Jasminka Mulaomerovića pod nazivom "Staze, zastanci".

 Ilhan Dervović (1958.-2016.) bio je kamerman, redatelj i producent više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u Bosni i Hercegovini ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

 Ove godine Općinsko vijeće Visoko posthumno je dodijelilo povelju za životno djelo Ilhanu Dervoviću, na prijedlog direktora Zavičajnog muzeja Visoko Elvedina Šabanovića, priopćili su organizatori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Bećirović: Vukovar je velika opomena i za međunarodnu zajednicu (VIDEO)

Mnoštvo ljudi u odavanju počasti žrtvi Vukovara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'