Svijet     | 03.12.2018. 11:09 |

Francuski premijer Philippe održao krizne razgovore nakon nasilja u Parizu

FENA Internet

PARIZ, 3. decembra (FENA) - Francuski premijer Edouard Philippe u ponedjeljak je održao krizne razgovore s predstavnicima ostalih velikih političkih stranaka nakon nasilnih antivladinih protesta koji su potresali Pariz.

Više od stotinu ljudi povrijeđeno je u francuskoj prijestonici, a 412 je uhapšeno tokom vikenda za vrijeme najtežih gradskih nemira u Francuskoj u posljednjim godinama, dok su deseci automobila zapaljeni.

Predsjednik Emmanuel Macron, koji se upravo vratio sa samita G 20 u Argentini, u nedjelju je održao vanredni sastanak s Philippeom posvećen sigurnosnoj situaciji, a vlada nije odbacila mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

To je treći uzastopni vikend nemira u Parizu. Protesti su počeli prošlog mjeseca zbog povišenih cijena goriva i nakon niza pritužbi da Macronova vlada ne brine o problemima običnih ljudi.

Aktivisti koji su nosili fluorescentne upadljivo žute prsluke, palili su automobile, razbijali izloge, pljačkali prodavnice, bacali kamenice na policajce i ispisivali grafite po Trijumfalnoj kapiji u nedjelju. Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca i vodenim topovima, zatvarajući desetke ulica i stanica metroa kako bi suzbila nemire. 

Novi antiovladini protesti održani su u ponedjeljak ujutru kada su radnici ambulantnih službi izašli na ulice i okupili su se pred Narodnom skupšinom u centru Pariza kako bi se žalili na radne uslove. Demonstranti su palli gume i blokirali saobraćaj dok je jedan aktivista nosio transparent na kome je pisalo "Država me ubija", prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana