Svijet     | 03.12.2018. 13:36 |

Younger poručio Rusiji: Ne potcjenjujte Zapad

FENA Internet

ST ANDREWS, 3. decembra (FENA) - Čelnik britanske vanjske obavještajne agencije danas je upozorio Kremlj da ne potcjenjuje Zapad nakon što je iznenadni napad nervnim agensom na bivšeg dvostrukog špijuna u Engleskoj pojačao strahovanja zbog ruskih tajnih aktivnosti u inostranstvu.

U svom drugom velikom govoru otkako je 2014. godine imenovan za čelnika Vanjske tajne obavještajne službe, ili MI6, Alex Younger je izjavio da Rusija ima stav "neprekidne konfrontacije" sa Zapadom.

Nakon napada na Sergeja Skripala, bivšeg ruskog vojnog obavještajnog oficira koji je izdao desetke ruskih agenata MI6, britanski saveznici u Evropi i Sjedinjene Države zauzeli su oštar stav i naredili su najveće protjerivanje ruskih diplomata od vrhunaca Hladnog rata.

Britanija je identifikovala nervni agens korišten u napadu na Skripala u engleskom gradu Salisburyju, kao novičok, iz grupe moćnih nervnih otrova koje je koristila sovjetska vojska u  1970-im i 1980-im godinama.

- Ruska vojska koristila je hemijsko oružje u vojne svrhe na britanskom tlu - poručio je Younger studentima na univerzitetu St Andrews u Škotlskoj, gdje je svojevremeno studirao ekonomske i kompjuterske nauke prije nego što se pridružio britanskoj vojsci.

Moskva je u više navrata negirala umješnanost u napad i optužila je britanske obavještajne službe da su izvele napad kako bi pojačale antirusku histeriju.

- Želi istaknuti da, čak i pored toga što ruska država nastoji da nas destabilizira, mi nismo ti koji destabiliziraju Rusiju. Mi ne želimo eskalaciju - izjavio je  Younger, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo