Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 13:47 |

U Tuzli 10. decembra manifestacija za formiranje Banke koštane srži u BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - U toku naredne godine trebalo bi biti završeno formiranje Banke koštane srži BiH, a nova kampanja za prikupljanje sredstava počinje prvom manifestacijom 10. decembra u Tuzli, najavljeno je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu. 

Direktorica projekta Banka koštane srži u BiH Amela Sućeska pojasnila je da su bh. građani dosad donirali 1.000 uzoraka krvi koji su u saradnji s donatorima tipizirani, što košta 400 eura po uzorku.

- Cilj nam je da bude tipizirano još 500 jer sa 1.500 tipiziranih uzoraka Banka koštane srži u BiH ulazi u asocijacije evropskih i svjetskih banaka koštane srži, čime bh. pacijentima postaje dostupno 40 miliona potencijalnih donora - rekla je Sućeska.

Istakla je da bi se u tom slučaju naši oboljeli sugrađani mogli liječiti u BiH, jer sada transplantacija u svijetu košta 300.000 eura a s Bankom koštane srži u BiH bi to koštalo od 50.000 do 80.000 KM.

U kampanji će, između ostalih, učestvovati dječiji hor "Princess krofne" a njihov umjetnički direktor Zlatan Bostandžić pozvao je građane BiH i one iz dijaspore da 10. decembra telefonskim pozivom doniraju dvije KM za banku koštane srži.

Ismar Sućeska iz Hokejaškog kluba "Medvjedi" naveo je da su odlučili podržati projekt jer im je cilj da, osim što stvaraju buduće sportiste, odgajaju ljude koji će biti humani i otvorenog srca.

Nakon okruglog stola za djecu i Smotre dječijeg stvaralaštva koji će biti održani u Tuzli 10. decembra, u večernjim satima bit će upriličeni donatorska večera i prikupljanje donacija putem telefona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!