FENA biznis     | 03.12.2018. 16:47 |

Sve više povjerenja u sistem zaštite

FENA Saopćenje

Sve više povjerenja u sistem zaštite

U NARANDŽASTOM UN WOMEN AUTOBUSU PRIJAVLJENO NASILJE U PORODICI

Sarajevo, 2.12.2018. – Četiri bh. grada, više od 1. 300 pređenih kilometara i 56 sati provedenih u razgovoru sa nekoliko stotina građana i građanki naše zemlje, u brojevima predstavlja dosadašnji rezime kampanje „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“, koja je startala u Livnu, 26.11., a potom se nastavila u Bihaću, Banjoj Luci i Brčkom. U razgovoru sa predstavnicima institucija koje čine sistem zaštite, sa policajcima, socijalnim i zdravstvenim radnicima, pravnicima i predstavnicima NVO sektora, putnici su rado dijelili razmišljanja o temi nasilja u porodici i nasilja nad ženama. “Žene se boje prijaviti nasilje”, bio je najčešći komentar putnika, a kao razloge tome navodili su da žene strahuju od odmazde. No, reakcije na terenu pokazale su suprotno. U Narandžastom UN Women autobusu, koji je vrlo brzo zavrijedio medijske natpise – simbol kampanje protiv nasilja na ženama, prva prijava nasilja u porodici, desila se već drugi dan.

Diskretan pristup socijalnoj radnici i povjerenje da će nakon razmjene brojeva telefona uslijediti pomoć, dovoljna je potvrda zašto je Narandžasti autobus opravdao status simbola kampanje borbe protiv nasilja. Ohrabrena pričom da žene nisu same te da im sistem zaštite i podrške stoji na raspolaganju, nakon 21 godinu života u braku sa nasilnikom, jedna putnica odlučila je okončati agoniju. Isti dan kontaktirali su je iz centra za socijalni rad i sigurne kuće, a u daljnjem dogovoru sa predstavnicima ovih institucija, izvjesno je da će njena budućnost biti bez nasilja.

“Cilj nam je bio podstaći građane i građanke da dijele mišljenje, da u interekaciji sa pružaocima usluga na terenu saznaju više o vrstama nasilja te kako zatražiti pomoć. Činjenica da se prijava nasilja u našem autobusu desila već drugi dan kampanje, svjedoči koliko su ovakve akcije potrebne našem društvu”, izjavila je Minja Damjanović, voditeljica projekta "Sprječavanje nasilja nad ženama", UN Women BiH.

A da su žene širom naše zemlje sve odlučnije da nasilje prijavljuju, potvrdili su i podaci koje su u ova četiri grada podijelili predstavnici institucija i nevladinih organizacija. Danka Zelić iz NVO Žene Grahova mišljenja je da su žene danas motiviranije da nasilje prijave. “Žene danas imaju bolji pristup institucijama; od same policije, centara za socijalni rad i svih onih koji su uključeni. Mi smo od 2018. formirali multisektorske timove u sprečavanju nasilja i to daje rezultate”, istakla je.

Upravo zahvaljujući sistemskom odgovoru i multisektorskoj saradnji svih institucija posljednjih nekoliko godina i u USK zabilježeni su pozitivni trendovi prijavljivanja i procesuiranja počinitelja nasilja u porodici i nasilja nad ženama. “Povećan broj prijava nasilja rezultira i povećanim brojem zaštitnih mjera koje se izriču prema počiniocima, ali rezultira i povećanim brojem smještaja u sigurnoj kući”, kazala je Aida Behram iz NVO Žene sa Une.

Posebno ohrabrujuće informacije, koje su putnici tokom dosadašnjih vožnji u Narandžastom UN Women autobusu mogli čuti jeste primjena zaštitnih mjera koje su direktno usmjerene na počinioca nasilja. Žene su tako mogle saznati kako se “u slučajevima nasilja nad njima počinioci mogu udaljiti iz porodičnog doma, umjesto da se one, kao žrtve nasilja izmještaju u sigurnu kuću”, što je tokom vožnje u Bihaću istakla Esma Hrnjica, policijska službenica MUP-a USK, a isto je promovisano i u Brčko Distriktu, gdje se od februara ove godine primjenjuje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

 

U autobusu putnici su također mogli čuti kako se u domovima zdravlja, u oba entiteta, bez uputnice mogu javiti na razgovor i konsultacije kod psihologa i psihijatara.  Stručnjaci u centrima za mentalno zdravlje posvećeni su radu sa žrtvama nasilja, a u prevenciji recidiva provode terapije i sa počiniocima nasilja. "Može doći svako ko trpi nasilje, bez najave, cijeli tim je dostupan za rad sa žrtvama", kazala je Dobrila Todorović, JZU Dom zdravlja Banja Luka. “Bitno je da se žrtve akutnog nasilja jave što prije u domove zdravlja, svom doktoru, kako bi se uputile dalje za pomoć i podršku”, poruka je doktorice Vedrane Antonić – Kovljenović, iz JZU Dom zdravlja Banja Luka.

 

U besplatnim gradskim vožnjama, u četiri bh. grada, u Livnu, Bihaću, Banjoj Luci i Brčkom promovisana je poruka kako nasilje nije privatni problem, već problem cijelog društva te da su svi dužni prijaviti nasilje ukoliko imaju saznanja o njemu. “Apelujemo da svaki oblik nasilja, pa tako i nasilje nad ženama građani prijave na 122, bilo kada u 24 sata, što su po zakonu i dužni” tokom vožnje kroz ulice Banje Luke poručila je Tina Bibić, policijska službenica MUP-a RS. Isto pravilo vrijedi i za besplatni SOS telefon (1264 za RS i 1265 za FBiH), na koji se može prijaviti nasilje, potražiti pomoć i savjet.

U okviru dosadašnje kampanje, građani i građanke mogli su saznati i da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. “Jedan od aspekata pomoći žrtvama nasilja je i pravna pomoć koju kroz mrežu kancelarija u BiH pružamo besplatno”, poručio je u Brčkom Zoran Pelemiš, pravni savjetnik iz udruženja Vaša prava BiH.

Nakon Brčkog, UN Women narandžasti autobus nastavlja svoje putovanje kroz BiH i donosi neka nova svjedočanstva. Na mapi kampanje “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno” slijede gradovi: Bijeljina 3. i 4. 12, Istočno Sarajevo 5. i 6.12, Mostar 7. i 8.12. i  Sarajevo 9. i 10.12.2018. godine.

#KRAJ#

Za više informacija molimo kontaktirajte Unu Bejtović, UN Women konsultanticu za komunikacije na e- mail: una.bejtovic@unwomen.org ili na telefon: 061 190 110.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Idealan ljetni obrok ili užina: Dukat SenSia Snack sa brusnicom, žitaricama i ch

Nova ulaganja u BiH iz Lactalis grupe: novih 3,5 miliona KM za Lactalis BH

Frenkie poziva: „Završi pjesmu i snimamo zajedno spot“

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti