Regija     | 04.12.2018. 14:18 |

Slovenija - Izbori za gradonačelnika Kopra upitni zbog tijesnog rezultata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. prosinca (FENA) - Tijesan rezultat na izborima za gradonačelnika Kopra mogao bi se pretvoriti u politički skandal velikih razmjera nakon što je u tom lučkom gradu s 52 tisuće stanovnika i četvrtoj po veličini slovenskoj općini dosadašnji gradonačelnik Boris Popovič izgubio izbore sa samo sedam glasova razlike, zbog čega, kako u utorak prenose slovenski mediji, nije isključeno da će se izbori u Kopru u cijelosti ponoviti.

Prema neslužbenim podacima, Popovič je, nakon 16 godina obnašanja dužnosti, iznimno tijesno izgubio od protukandidata Aleša Beržana te je odmah podnio prigovor tražeći da se zbog mogućih nepravilnosti još jednom prebroje svi glasački listići, uključujući i one koje je izborno povjerenstvo u nedjelju proglasilo nevažećima.

Njegov odvjetnik Franci Matoz u utorak je potvrdio da je Popovič u ponedjeljak navečer u roku uložio prigovor na rezultat, zatraživši da se svi listići u svim izbornim jedinicama ponovo prebroje.

"Zbog kršenja izbornih pravila koja su se dogodila u nedjelju očekujemo da će se prigovor biti prihvaćen i da nakon ponovnog prebrojavanja slijedom toga može doći do promjene rezultata", kazao je Matoz.

Nakon što su u ponedjeljak prebrojeni malobrojni glasovi prispjeli poštom, izborno je povjerenstvo u Kopru objavilo da je za Popoviča glasovalo 13.914 birača, a za Aleša Beržana, njegova protukandidata kojega je podržala Stranka modernog centra (SMC), ministra vanjskih poslova Mire Cerara, samo 7 glasova više.

U izbornoj noći, dok su se brojali glasački listići, jedno je vrijeme po privremenim rezultatima uvjerljivo vodio Beržan, koji je tada već slavio. U jednom trenutku, kada se razlika u glasovima dramatično smanjila, Beržan je čak najavio prigovor, ali je nakon objave neslužbenih konačnih rezultata od toga odustao.

Sada je prigovor uložio Popovič, iako je u nedjelju navečer u jednom trenutku čak bio priznao poraz, ali bez čestitke pobjedniku.

Prema zakonu o lokalnim izborima, o prigovoru na rad izbornog povjerenstva treba odlučiti u roku od četiri dana, a nije isključena mogućnost da će izbore u Kopru trebati u cijelosti ponoviti, prenose u utorak slovenski mediji.

U slovenskoj javnosti pojavile su se sumnje i oko praćenja izbora u Kopru, jer se je aplikacija za praćenje izbora u realnom vremenu prestala osvježavati u nedjelju nakon 22 sata, nakon što je prebrojano 99 posto glasova, iako se dramatično tijesan rezultat mogao slutiti.

Ministarstvo za javnu upravu odbija, međutim, kritike na svoj račun s tim u vezi, tvrdeći da je to uobičajena praksa, a svoju krivnju zbog nastale zabune u javnosti i sporijeg prebrojavanja od standardnog negira i općinski odbor za izbore.

U njemu tvrde da je, za razliku od ostalih općina u kojima su se u nedjelju održavali izbori za gradonačelnike, u Kopru vladalo ogromno zanimanje pa je svoje listiće predalo 66 posto registriranih birača, dok je prosjek u ostalim općinama bio malo veći od 50 posto.

Tvrde da su upravo zbog očekivanja tijesnog rezultata brojali vrlo pažljivo, u nekim jedinicama i više puta, kako ne bi napravili grešku.

Slovenski ministar za javnu upravu Rudi Medved kazao je da za očite probleme s izborima u Kopru nije krivo njegovo ministarstvo niti aplikacija za praćenje rezultata u realnom vremenu koju je razvila vladina stručna služba nego da je do grešaka došlo u radu onih koji su u nju unosili podatke, a to je općinska izborna komisija, prenosi Hina.

Kako navode stručnjaci za izborni sustav i lokalnu samoupravu, dodatna će komplikacija nastati ako se zaplet s izbornim rezultatima u Kopru ne riješi do konstituiranja novog općinskog gradskog vijeća, jer će Koper biti bez gradonačelnika s punim ovlastima. Privremeno rješenje predviđeno zakonom u tom slučaju je da tu ulogu provizorno preuzme najstariji član općinskog vijeća.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo