Ekonomija     | 04.12.2018. 14:52 |

Digitalizacije bh. društva predstavlja izazov i priliku

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 4. prosinca (FENA) - Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva predstavlja veliki izazov, ali i potencijal za razvoj domaćeg gospodarstva, rečeno je na konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj je predstavljena konferencija "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva", koja će se od 17. do 19. prosinca održati u Sarajevu.

Po riječima dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslava Vukovića, nositelji projekta digitalizacije VTK BIH i tvrtka Global GPS BH imaju zadatak napraviti presjek stanja u BiH kad je u pitanju digitalizacija i IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) industrija te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu.

- VTK je predvidjela razvoj digitalizacije koji će pomoći našem gospodarstvu u brzini razmjene informacija, u brzini kontakata u digitalnom dobu, dokumentaciji i olakšanom pristupu određenim podatkovnim sustavima, što bi trebalo povećati konkurentnost naših poduzeća na tržištima BiH i izvan države - dodao je Vuković.

Kroz ovaj projekt, dodao je, bh. društvu će se pojasniti što je to digitalizacija, kojim smjerovima se treba ići i što digitalizacija predstavlja za BiH u smislu razvoja i budućnosti domaćeg gospodarstva.

- Osim osnaživanja IKT industrije u BiH, projekt ima za cilj i prepoznati prostore za investicije u IKT industriju - kazao je direktor Global GPS-a BH Haris Hadžialić.

Po njegovim riječima, digitalizacijom se dobiva znatna financijska ušteda u radu poduzeća, a poboljšava se sigurnost i pojednostavljuje pristup podacima.

Dopredsjednik Asocijacije IKT industrija pri VTK BiH Goran Lovrić kazao je kako IKT industrija trenutno ima oko 11.000 zaposlenih i sudjeluje u brutu društvenom proizvodu s 5 posto.

- Naš zadatak je vrlo jednostavan, mi želimo zadržati radna mjesta i razviti našu industriju da bismo zadržali naše stručnjake da ne idu vani. Cilj nam je ići u smjeru IKT razvitka kako ne bi bili u zaostatku u odnosu na ostatak svijet - dodao je Lovrić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

VTKBiH - Odluka Evropskog vijeća bh. kompanijama otvara mogućnost za nove poslovne prilike

Bh. proizvođači namještaja održali desetine sastanaka s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore

VTKBiH organizovala Školu ekonomske diplomatije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo