Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 16:39 |

I danas bez imenovanja rukovodstva Skupštine BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. decembra (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice imenovala je članove privremenih komisija za izbor i imenovanje, za budžet i administrativna pitanja, nakon čega je sjednica ponovo prekinuta.

Danas je novi saziv Skupštine kompletiran, nakon što je tekst svečane izjave potpisala Emina Mujagić, poslanica NBL-a koja je mandat preuzela umjesto Muhameda Ramovića.

Tokom sjednice pokazalo se da stranke okupljene u tzv. Građanski blok imaju parlamentarnu većinu sa 13 poslanika, što su potvrdili na pres-konferenciji održanoj u skupštinskim klupama odmah nakon sjednice. Međutim, priznali su da za izbor rukovodstva Skupštine, konstituisanje klubova naroda i izbor kantonalne Vlade, ipak još nisu spremni.

Građanski blok čine Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), SDP, DF, Naša stranka, SBB, A-SDA, Goraždanska priča i Nezavisni blok.

- Mislim da cijenite i sami da je teško održati ovu većinu, jer sve je 'povuci - potegni'. Krenuli smo sa 16, sad smo na 13, a nadamo se da ćemo imati 15 poslanika i biti stabilna većina, koja će omogućiti gradu i građanima napredak u narednom periodu. Bitno je da nas ne vodi pojedinačni interes, svaki korak dogovaramo i potpisujemo i to je vrlo važno – kazao je Emir Frašto, poslanik SDP-a.

S obzirom da se njegovo ime nezvanično spominje za mandatara Vlade, Frašto je kazao da će se o tome razgovarati te naglasio da za sada nema nikavih notarskih ugovora, koji su više puta javno spominjani.

Poslanica DF-au kantonalnom parlamentu Edita Velić kazala je da će stvari biti puno jasnije nakon formiranja Vlade Kantona Sarajevo.

-Odmah nakon konstituisanja vlasti u Kantonu Sarajevo mi ćemo ovdje krenuti sa konstitiusanjem i mislim da ćemo okupiti čvrstu većinu. Pregovore nastavljamo i očekujemo da ćemo u ovom bloku imati još poslanika. Većina je danas pokazala da može raditi, a sve ostalo ćemo definisati u daljnim pregovorima - istakla je Velić.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, stranke Građanskog bloka će u svom političkom djelovanju zastupati politike koje osiguravaju promociju, poštovanje i zaštitu najvišeg nivoa međunardnih priznatih prava i sloboda.

-Namjera nam je politički djelovati u Skupštini koordinirano kako bi se obezbjedila efikasna i djelotvorna implementacija isključivih ustavnih nadležnosti kantona, kao i zajedničkih nadležnosti sa Federacijom BiH u najboljem interesu za sve stanovnike kantona. Ključni prioritet političkog djelovanja u mandatnom periodu 2018-2022 godina bit će davanje adekvatnog i snažnog odgovora na izazove osiguranja većeg životnog standarda stanovnika BPK Goražde i odgovaranje na materijalne, ekonomske, socijalne, zdravstvene i kulturne potrebe i probleme pojedinaca i njihovih porodica i zajednica u kojima žive - kazali su na pres- konferenciji predstavnici Građanskog bloka.

U bloku stranka koji predvodi SDA mišljenja su da je današnje zasjedanje pokazalo kako skupštinska većina još nije definisana. U prilog tome navode i razliku u glasanju za članove privremenih komisija.

-Specifičnost Skupštine BPK Goražde je bila i u proteklom mandatu, tako je krenulo i sa novim sazivom skupštine, za prvu komisiju je glasalo 20 poslanika, a za drugu komisiju 13 što znači da se skupštinska većina mijenja od tačke do tačke - ističe Aida Obuća, aktuelna predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'