Ekonomija     | 05.12.2018. 11:44 |

Selimović: Organizovanjem inkubatora nastojimo suzbiti trend odlaska mladih

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Promocija prvog univerzitetskog inkubatora "GrowUP Bisiness & Innovation Hub", održana je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Poslovni inkubator Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predstavlja unikatnu podršku studentima u razvijanju kompetencija, znanja i vještina koje su neophodne u savremenom spolovnom svijetu.

Kroz aktivnosti inkubatora studentima se omogućava podrška u pokretanju vlastitog biznisa u različitim sektorima djelovanja, uz mentorstvo vodećih regionalnih i međunarodnih eksperata.

Kako je kazala dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović, organizovanjem inkubatora fakultet nastoji suzbiti negativan trend odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. 

- Osnovna ideja inkubatora je pružanje praktičnih znanja i vještina mladim ljudima, bez da oni odu s fakulteta, te da  sutra mogu izaći u stvarni svijet i susresti se s pravim izazovima. Nastojimo pokazati da fakulteti nisu samo teorija, već da sadrže dosta prakse. Naši partneri iz poslovnog svijeta su korektivni faktor za ono što radimo i daju nam ulazne parametre šta to mladima treba da bi bili spremni za tržište rada - izjavila je Selimović. 

Menadžerica inkubatora Amila Pilav - Velić objašnjava da "GrowUP" inkubator funkcionira od septembra ove godine, te da do maja naredne godine očekuje 75 startap projekata. 

- To je inpozantan broj jer se radi o kratkom vremenskom roku i teškom okruženju kada govorimo o startap ekosistemu. Ekonosmi fakutlet je prvi prepoznao potencijal studentskih inovacija i ideja, te im pružio adekvatnu podršku da te ideje razviju u poslove - kazala je Pilav - Velić. 

Menadžerica Dotforge akceleratora iz Mančestera Helena Habdija ističe da je kombinacija fakultetskog znanja i iskustvenog učenja kroz razvoj projekata i ideja veoma važna jer razvija poduzetničke vještine kod mladih ljudi. 

- Proces prolaska kroz inkubator za studente je izuzetno važan jer će moći primjeniti znanje u budućnosti i biti malo drugačiji zaposlenici, koji će reagovati na način da budu proaktivni, vole svoj posao, te će birati i mijenjati procese unutar kompanija. Imati poduzetnički duh i biti sklon promjenama je nešto što će dugoročno uticati na njihov život - podvukla je Habdija. 

Dodaje da, statistički, 85 posto poslova koji će postojati 2030. godine, danas ne postoje, te da će za te poslove sigurno biti potrebne poduzetničke, životne vještine, poput rješavanja problema, inovacije, originalnosti, fluentnosti ideje, a za sve to će biti neophodno dovoljno brzo prilagođavanje promjenama. 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Selimović: Ekonomski fakulteti u BiH dijeljenjem iskustva i znanja puno brže mogu ići naprijed

Lagumdžija dobio prestižno priznanje tokom 10. konferencije Boston Global Foruma

Ministar Šakić potpisao Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana