Kultura     | 05.12.2018. 13:52 |

IFET preferira pozorišne predstave odgojno-edukativne komponente

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. decembar (FENA) - Internacionalni festival edukativnog teatra (IFET) koji je počeo 1. decembra, a bit će završen 8. decembra podjelom nagrada, preferira predstave koje pored estetskog imaju i jaku odgojno-edukativnu komponentu - istaknuo je za Fenu rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica Miroljub Mijatović.

BNP Zenica domaćin je ovogodišnjeg 4. festivalskog izdanja, a kako navodi Mijatović, sastoji se od tri segmenta. Prvi je 10. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona, drugi 7. smotra dramskog stvaralaštva osoba s poteškoćama u razvoju BiH, dok su treći profesionalne ili predstave koje su pozvane te koje su nastale unutar pozorišta ili pozorišnih trupa u BiH i Srbiji.  

On dodaje da su, nakon što su protekle tri godine imali goste iz Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, ovaj put ugostili srbijanska pozorišta iz Novog Sada i Beograda. Pozorišta iz BiH ove godine predstavljaju Lutkarsko kazalište iz Mostara, Teatar "Kabare" iz Tuzle, Centar za kulturu iz Zavidovića, "IN Fondacija" iz Banja Luke i BNP Zenica.

- Trenutno smo na polovici takmičarskog dijela festivala. Sve predstave prati naš žiri publike, koji se sastoji od sedam učenika osnovnih škola, a koji će na kraju dodijeliti tri nagrade - za najbolju predstavu, najboljeg glumca i najbolju glumicu - ustvrdio je Mijatović, dodavši da će sutra biti održana i radionica procesne drame o temi "Ružno pače".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mijatović: Zadovoljni smo gostovanjem u Banja Luci i širenjem priče o Festivalu

Hazim Begagić najavio novog direktora BNP-a Miroljuba Mijatovića

Premijera predstave 'Henrik V' sutra u BNP Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'