Magazin     | 05.12.2018. 16:07 |

U Brčkom održan sastanak komisija za borbu protiv korupcije

FENA Saopćenje

BRČKO, 5. prosinca (FENA) - Uz potporu Misije OESS-a, u Brčkom je u srijedu održan sastanak Povjerenstva za borbu protiv korupcije Skupštine Brčko distrikta BiH i Povjerenstva za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Vlade Brčko distrikta BiH.

Cilj sastanka bio je razmjena informacija o aktivnostima na realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njenu implementaciju u razdoblju od 2018. - 2019. godine i stvaranju uvjeta za primjenu antikoruptivnih zakona Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.  

Predsjednik Skupštine i predsjedavajući skupštinskog Povjerenstva za borbu protiv korupcije Esed Kadrić podsjetio je kako je donesen set antikoruptivnih zakona čija će primjena početi nakon usvajanja proračuna za 2019. godinu.

- Mi smo se obvezali da ćemo osigurati sredstva za formiranje posebnog ureda koji će pratiti borbu protiv korupcije - rekao je predsjednik Kadrić i istakao značaj zakonskog rješenja prema kojem će taj ured davati mišljenja o zakonima u proceduri usvajanja kako bi se onemogućila pojava koruptivnih radnji u njihovoj primjeni.

  Skupa s Vladinim tijelom, dodao je on, izvršena je analiza svih ovih zakona i zaključeno je da je potrebno izmijeniti Zakon o sukobu interesa s ciljem njegove potpune primjene, kao i da je potrebno dodatno analizirati Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju radi njihove kvalitetnije zaštite.

- Tu mislimo i na materijalnu zaštitu u slučaju da lice koje prijavi koruptivno djelo zbog toga bude otpušteno s posla – kazao je Kadrić.

Merima Mujkić iz Pravosudnog povjerenstva, koja je sjednici prisustvovala u svojstvu zamjenskog člana Povjerenstva za prevenciju i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, istaknula je kako su nakon usvajanja Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije imenovane kontakt točke u institucijama i odjeljenjima koje će informirati Povjerenstvo o poduzetim aktivnostima.

- Nakon što su imenovane kontakt točke, osigurana je i edukacija za izradu planova borbe protiv korupcije, kao i za izradu planova integriteta. S Misijom OESS-a proveli smo i edukaciju o korištenju informacionog sustava koji će se koristiti u izvještavanju Povjerenstva- rekla je Mujkić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'