FENA biznis     | 05.12.2018. 16:52 |

Istočno Sarajevo: Besplatna vožnja i edukacija u Narandžastom UN Women autobusu

FENA Saopćenje

ŽENE ŽRTVE NASILJA IMAJU PRAVO NA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ

Istočno Sarajevo, 5.12.2018. – „Bitno je da žene žrtve nasilja znaju da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć u svim postupcima koji se tiču njihovih prava i zaštite, a također oslobođene su i svih troškova postupaka“, istakla je Zinaida Ibrahimović, pravna savjetnica Udruženja „Vaša prava BiH“ povodom dolaska Narandžastog UN Women autobusa u Istočno Sarajevo.

Narandžasti UN Women autobus u Istočno Sarajevo stigao je iz Bijeljine, a u njemu danas i sutra građani i građanke imaju priliku da, u direktnom razgovoru sa predstavnicima institucija i organizacija koje čine sistem zaštite od nasilja: policije, centra za socijalni rad, zdravstvenim radnicima, pravnicima i predstavnicima nevladinog sektora, saznaju više o vrstama nasilja te o načinima sprečavanja i zaštite. Planirana edukativna i informativna izlaganja i interakacije sa stanovništvom dio su ovogodišnje kampanje „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“, koju u osam bh. gradova, u okviru globalne akcije «16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja» realizuje UN Women BiH.

Istočno Sarajevo šesti je po redu grad u kojem Narandžasti UN Women autobus nudi besplatnu vožnju i edukaciju, a njegov dolazak podržala je i gradska uprava. „Grad Istočno Sarajevo podržava međunarodnu akciju „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“ i mi smo učesnici projekta Standardi i angažmani protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH. U proteklom periodu organizovali smo Koordinacioni odbor na nivou grada o postupanju u slučajevima nasilja i ubuduće ćemo nastaviti da kroz multisektorsku saradnju doprinosimo kvalitetnijem društvu u našoj lokalnoj zajednici“,  kazao je Ognjen Jugović, šef kabineta gradonačelnika grada Istočno Sarajevo.

Napore Istočnog Sarajeva, u kojem se, kako je rečeno, dosta radilo na koordinacionim mehanizmima kao i na multisektorskom odgovoru na nasilje, pozdravila je Fedra Idžaković, predstavnica UN Women BiH, i pozvala građanke i građane da se pridruže kampanji i informišu o nasilju. „Jedan od načina na koji se možete uključiti u borbu protv nasilja jeste da se dobro informišete, a u Narandžastom autobusu možete dobiti infomacije o tome kako pomoći onome ko je žrtva i kako se vi možete uključiti u borbu protiv nasilja“, pojasnila je Idžaković.

Kampanji se pridružila i organizacija Forum teatar, koja je, u okviru 16 dana aktivizma, u srednjim školama Istočnog Sarajeva prethodnih dana organizirala radionice protiv nasilja. „U okviru internet kampanje, počevši od 25. novembra, objavljivali smo i priče naših članova Budi muško kluba koji se inače bavi promovisanjem zdrave verzije maskuliniteta i muškosti“, pojasnio je Vitomir Mitrić , direktor Forum teatra.

Narandžasti UN Women autobus danas će voziti na relaciji Dobrinja I – Tilava, i na relaciji  Dobrinja I – Krupac.  Sutra će voziti kombinovano, na relacijama Kasindo- Pale  i ​Lukavica – Pale.

Nakon Istočnog Sarajeva Narandžasti UN Women autobus putuje u Mostar, gdje saobraća 7. i 8. 12, a u Sarajevu, u kojem kampanja i završava, vozit će 9. i 10. 12.2018. godine.

Podsjećamo, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women BiH, u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova i Gender centrom Federacije BiH, a uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, provodi kampanju “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno” kako bi skrenuo pažnju javnosti na prisutnost nasilja, mehanizme prevencije s akcentom na ulogu sistema zaštite i odgovornost svih građana i građanki.

Kontakt informacije:

Za više informacija molimo kontaktirajte Unu Bejtović, UN Women konsultanticu za komunikacije na e- mail: una.bejtovic@unwomen.org ili na telefon: 061 190 110.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti