Bosna i Hercegovina     | 05.12.2018. 17:29 |

Izdvojena sredstva za sedam projekata iz oblasti JPP-a (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 5. decembra (FENA) - U Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona danas su potpisani Ugovori sa šest općina o implementaciji nepovratnih novčanih sredstava namijenjenih za podsticanje i pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave za pripremu i implementaciju projekata od značaja po modelu javno-privatnog partnerstva.

Novac su, između ostalih, dobili Grad Tuzla za izgradnju kompleksa Iličnica i Doboj Istok za toplifikaciju centralnog dijela naselja Klokotnica, dok je za Općinu Srebrenik osigurano 20.000 KM za pripremu dva projekta i to izgradnju Centra za smještaj osoba starije dobi te izgradnju sportsko-rekreativne zone.

Savjetnik načelnika općine Srebrenik za privredni razvoj Adnan Bijelić pojasnio je da će ovim sredstvima biti u mogućnosti izraditi projektnu dokumentaciju.

S druge strane, Grad Tuzla namjerava da uloži novac u planiranje rekonstrukcije Ilinčice, jednog od omiljenih izletišta građana Tuzle. Predviđena je potpuna obnova izletišta, sanacija klizišta i cesta, izgradnja etnosela, motela, zoo parka, igrališta, kao i trim staze te je šef Odjeljenja za razvojno planiranje Grada Tuzle Esmir Spahić naglasio je da su investitori već zainteresirani.

- Tuzla nekoliko godina unazad radi na razvoju turizma te bi ovaj projekt trebao upotpuniti i turističku ponudu, ali i pružiti prostor građanima za rekreaciju - kazao je Spahić, dodajući da su dobili 10.000 KM za ovaj projekt.

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona provelo je proceduru odabira projekata u koje je uloženo 100.000 KM, a resorni ministar Osman Puškar istaknuo je da je ovo način da se angažira domaći i inostrani kapital u dugoročnom smislu.

- Smisao je da se ponude projekti te da se kroz odgovarajuće procese angažira finansijski kapital u BiH, a to je i ulaganje u biznis - dodao je ministar Puškar.

Ugovori o javno-privatnom partnerstvu obuhvataju ukupno sedam projekata od značaja. Novac su osim Tuzle, Srebrenika i Općine Doboj Istok dobile Općina Gradačac za izgradnju bazena i smještajnih kapaciteta, Općina Kalesija za projekt unapređenja i izgradnje kanalizacione mreže i Općine Sapna za unapređenje ulične rasvjete.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2375

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1025yA6lerdNvyhM6Jw4zqGIqB-LjZ5y-?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK dala saglasnost na konačni tekst zakona o JPP (VIDEO)

Turska prepoznala rad Vlade ZDK u oblasti javno-privatnog partnerstva

FIPA i Ministarstvo privrede TK suorganizatori radionice o JPP-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu