Sport     | 06.12.2018. 11:12 |

Branković na Samitu mladih MOK-a u Tokiju

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Edin Branković, reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju na kratke staze učestvovao je na svjetskom Samitu mladih MOK-a u Tokiju. Branković je dobio poziv od MOK-a kao mladi ambasador, Young Change-Maker (YCM), nakon uspješnog osnivanja i pokretanja Akademije Izvrsnosti (Excellence Academy Bosnia and Herzegovina).

Samitu je prisutvovalo 38 mladih iz cijelog svijeta koji su uz podršku MOK pokrenuli projekte iz oblasti društvenog poduzetništva. Samit je bio veoma važan za MOK i organizatore Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Na Samitu su prisustvovali visoki dužnosnici MOK-a predvođeni predsjednikom Thomas Bachom, vodeći menadžment Panasonica i organizacioni tim Tokyo 2020,  dobitnik Nobelove nagrade i osnivač Yunus fondacije Muhammad Yunus, predstavnici akademije i brojni poduzetnici. Na intenzivnom rasporedu bila su predavanja mladih ambasadora, predsjednika MOK-a, dr. Yunusa,  okrugli stolovi vezani za budućnost olimpijskog pokreta, omladinskih OI, potreba OI Tokyo 2020, Agendu 2030 za održivi razvoj (SDG), upoznavanja sa japanskom i svjetskim kulturama, aktualne obrazovne radionice iz oblasti biznisa i društvenog poduzetništva.

Prvog dana Samita, Branković je održao prezentaciju o principima i modelu rada Akademije Izvrsnosti čiji je cilj motivisati i osnažiti mlade da prepoznaju svoje vrijednosti i talente kroz radionice iz oblasti sporta, obrazovanja i kulture. Njegovo aktivno učešće na Samitu u Tokiju kao i Buenos Airesu u oktobru ove godine velika su priznanja za Bosnu i Hercegovinu, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova BiH.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Odbačena žalba Rusije na suspenziju od strane MOK-a

Olimpijski komitet Rusije želi povratak u olimpijsku porodicu

MOK: Međunarodni savezi trebali bi rješavati situacije s ukrajinskim i neutralnim sportistima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana