Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 11:01 |

Narandžasti autobus UN Woman u petak u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. decembra (FENA) - U okviru kampanje "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" narandžasti UN Women autobus u petak, 7. decembra, dolazi u Mostar.

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da narandžasti UN Women autobus nudi besplatnu vožnju tokom koje građani i građanke imaju priliku u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja te zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

Inače, svake godine širom svijeta od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine, UN Woman BiH, kao dio globalne akcije provodi kampanju "Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama" u osam bh. gradova, uključujući i Mostar.

Autobus će biti u Mostaru 7. i 8. decembra. Prvi dan vozit će na relaciji Vrh Avenije – Buna – Hodbina, s polascima u 7:30, 8:30, 9:30 i 10:30 sati, te na relaciji Masline – Zalik s polascima u 13 i 14 sati. Drugi dan, narandžasti UN Women autobus će voziti na relaciji Skakala – Rodoč – Jasenica, s polascima u 8, 8:40, 9:20, 10 i 10:20 sati te na relaciji Masline – Zalik s polascima u 12:30 i 13:30 sati.

Izjave za medije planirane su u petak na Španskom trgu u 12 sati, a prisutnima će se obratiti glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina, predstavnica UN Women BiH Fedra Idžaković te predstavnici policije, centra za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinog sektora.

Nakon Mostara, kampanja "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" završava u Sarajevu 9. i 10. decembra, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zajedničkim snagama ka smanjenju neplaćenog rada žena u BiH (VIDEO)

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'