Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 13:23 |

Inicijativa za monitoring EU integracija: Skup u Bruxellesu zlorabljen

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. prosinca (FENA) - Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra kako je jučerašnji skup "EU proširenje na Zapadni Balkan, mladi i utjecaj rezolucije Parlamenta – slučaj Bosne i Hercegovine", koji je održan u Bruxellesu, zlorabljen u političke svrhe.

Iako je najavljeno da će skup, čija je organizatorica bila hrvatska eurozastupnica Željana Zovko, biti posvećen proširenju EU i perspektivi mladih iz BiH, njegova jedina tema bila je "legitimno predstavljanje naroda", priopćila je Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH.

"Kako je kazala zastupnica Zovko, skup je organiziran u povodu posjeta mladih iz BiH Europskom parlamentu. U ime 'mladih iz BiH' zapravo je govorila Mladež HDZ-a BiH, iz čijeg se nastupa u Europskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH", stoji dalje u priopćenju.

Na ovakve istupe reagirala je Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring europskih integracija, upitavši prisutnog izvjestitelja EP za BiH Cristiana Dana Predu (EPP) da pojasni svoj i stav Europskog parlamenta o provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena.

"Ovo što smo danas čuli je apsurdno. Evropska unija je pred Bosnu i Hercegovinu postavila zadatak da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da osigura HDZ-u člana Predsjedništva BiH", rekla je Cvjetićanin.

"Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra indikativnim da je ovakav skup organiziran neposredno prije glasanja o Rezoluciji o BiH pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta. Također bi bilo interesantno saznati o čijem trošku je na ovom skupu učestvovao Josip Grubeša, ministar pravde BiH, s obzirom da je tokom događaja oslovljavan kao ministar", stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nastavak edukacija u okviru projekta Podrške procesu integracija BiH u provedbi MVEP Republike Hrvatske

Zovko o upisu spomenika univerzalne vrijednosti na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu