Svijet     | 06.12.2018. 16:03 |

Mirovni pregovori o Jemenu otvoreni u Švedskoj

FENA Internet

STOCKHOLM, 6, decembra (FENA) - Mirovni pregovori između predstavnika jemenske vlade i Huti pobunjenika, koje koordinira UN, pokrenuti su u četvrtak u Švedskoj.

- Narod Jemena, ne samo djeca, već dugo vremena čeka na mir - izjavila je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom na konferenciji za novinare uoči razgovora.

Wallstrom je pozdravila jemenske pregovaračke strane u Švedskoj, podsjećajući ih da je sada na njima da pokušaju razriješiti sukob, dodajući: "Nadam se da će napredak biti ostvaren ovdje u narednim danima". 

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths također je izrazio nadu da se "ozbiljan" napredak ka miru može ostvariti na razgovorima u Švedskoj.

- Mislim sa u narednim danima možemo pronaći rješenja za konkretne probleme kako bismo ublažili patnje ljudi - kazao je.

Kako je naglasio, mora se djelovati sada kako "ne bismo izgubili kontrolu nad Jemenom".

- Ne kolebajmo se uprkos izazovima s kojima bismo se mogli suočiti. Siguran sam da ćemo uručiti poruku mira - dodao je Griffiths.

Očekuje se da razgovori koji se održavaju u dvorcu Johannesberg, šezdesetak kilometara od Stockholma, potraju otprilike sedmicu, u zavisnosti od napretka u raspravama, saopćio je Hanan Eldawadi, portparol UN-ovog Ureda specijalnog izaslanika generalnog sekretara za Jemen (OSESGY).

Delegacija jemenske vlade doputovala je na aerodrom Arlanda u Stockholmu u srijedu popodne, dok je delegacija jemenskih Huti pobunjenika, skupa s Griffithsom, stigla u Švedsku u utorak navečer, javila je  Švedska televizija (SVT), prenosi Xinhua.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Švedska će nastaviti s planovima za slanje vojnika u Latviju

Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu