Svijet     | 07.12.2018. 11:25 |

Njemački konzervativci glasaju o nasljedniku Merkel

FENA Internet

BERLIN, 7. decembra (FENA) – Njemačka konzervativna hrišćansko demokratska unija (CDU) danas glasa o naslijedniku Angele Merkel na mjesto lidera stranke, a troje stranačkih čelnika su glavni kandidati za tu funkciju.

Dok ankete među stranačkim članstvom pokazuju da Annegret Kramp-Karrenbauer vodi u utrci za izbor stranačkog čelnika, bivi visoki zvaničnik CDU koji je postao poslovni čovjek, Friedrich Merz, osigurao je podršku nekoliko ključnih stranačkih ličnosti svojim ambicijama da preuzme čelništvo nad strankom od Merkel.

Ministar zdravstva Jens Spahn također je u utrci za čelnika CDU, ali se ne smatra ozbiljnim kandidatom za taj položaj.  

Osvajanje čelništva nad strankom kada 1.001 delegat CDU danas bude glasao na stranačkom kongresu u Hamburgu predstavljalo bi veliki korak za pobjednika stranačkih izbora prema kancelarskoj poziciji kada Merkel napusti vlast 2021. godine.    

Pedesetšestogodišnja Kramp-Karrenbauer,  bivša državna premijerka koju su nazivali "mini Merkel" zbog njenog pragmatičnog centrističkog politčkog stila, izabrana je za glavnu tajnicu CDU u februaru, u okviru napora na kadrovskom osvježavanju stranke.

- Pored veza s poslovnim svijetom, 63-godišnji Merz također je dobio podršku od konzervativne struje CDU, koja ga smatra najboljom preprekom izazovu koji predstavlja ekstremno desničarska Alterntiva za Njemačku (AfD), koja se protivi prilivu migranata.

Merzov pokušaj da naslijedi Merkel uslijedio je skoro deset godina nakon što je on napustio nacionalnu političku scenu kada je izgubio od Merkel u borbi za vlast unutar stranke, podsjeća  dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'