Ekonomija     | 07.12.2018. 11:47 |

Turistička zajednica KS podržala svjetski projekat Kamernog teatra 55

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović popisali su ugovor o sufinansiranju prema kojem će Turistička zajednica podržati projekat „Metropolitan Opera u Kamernom“.

Na taj način Turistička zajednica KS pomoći će prijenos 'uživo' Metropolitan Opere iz New Yorka, putem satelita, u HD rezoluciji, sarajevskoj publici.

Prijenosi se odvijaju u isto vrijeme kada se dešavaju u New Yorku tako da će bh. publika u isto vrijeme moći pratiti premijerne događaje koje inače ni bi imala priliku na taj način pogledati.

- Kada smo krenuli u projekt direktnog prijenosa Metropolitenovih opera u Kamernom teatru 55, svi su nam govorili kako to nema smisla, i kako je to unaprijed osuđeno na propast. Tvrdoglavi kakvi jesmo, ustrajali smo u tome jer smo znali upravo suprotno - kazao je Hadžihafizbegović.

Kako je dodao, spremnost Turističke zajednice da podrži rad i ideje tetara pokazale su se od neprocjenjive važnosti da ovaj projekt zaživi i da, kao što rezultati već pokazuju, bude i više nego uspješan.

Hubijar je naglasio da je Kamerni teatar 55 jedna od institucija kulture čije će projekte sufinansirati na osnovu nedavno raspisanog Javnog poziva, a sve u cilju podrške kulturi, koja je jedna od značajnih mogućnosti za privlačenje turista.

- Svjesni smo da je kulturni turizam moderan u svijetu i ulažemo u taj segment, računajući da će ljubitelji kvalitetnih predstava Kamernog teatra 55 doći i izvan Sarajeva, pa i BiH, te da će nakon odlaska u teatar kratko boraviti u Sarajevu - dodao je Hubijar.

Prijenos opere odvija se u visokoj rezoluciji i putem projektora se projicira na filmsko platno postavljeno na sceni Kamernog teatra 55. Kamerni teatar 55 je jedini nosioc ove licence za područje cijele Bosne i Hercegovine te ima potpuni eksluzivitet za ovu vrstu prijenosa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo tokom novogodišnjih praznika posjetilo 13.529 turista

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila turističku ponudu na sajmu TTI Izmir

Turisti i gosti iz 90 država svijeta ove godine posjetili Sarajevo

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'