Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 12:18 |

Čengić uručio akreditivna pisma predsjedniku Indije

FENA Saopćenje

NEW DELHI, 7. decembra (FENA) -  Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić uručio je danas akreditivna pisma predsjedniku Indije Ram Nathu Kovindu tokom svečane ceremonije u predsjedničkoj palači Rashtrapati Bhavan u New Delhiju.

Tokom obraćanja predsjedniku Kovindu, Čengić je prenio pozdrave Predsjedništva Bosne i Hercegovine i iskazao želju za intenziviranjem saradnje BiH i Indije u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu, kao i za animiranjem indijskih investitora za ulaganja u bh. privredu.

Naglasio je da privlačenje stranih investicija predstavlja jedan od osnovnih prioriteta bh. vanjske politike i da je zbog svoje geostrateške pozicije, pogodnosti u poslovanju s EU, stručne radne snage i prirodnih bogatstava BiH vrlo atraktivna za strane investitore.

Čengić je istakao da ima veliku čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju u prijateljskoj Republici Indiji. Naglasio je da bi otvaranje Ambasade Republike Indije u BiH u godini obilježavanja 150-te godišnjice rođenja velikog indijskog lidera Mahatme Gandija, poslalo simboličnu poruku mira, tolerancije i uvažavanja narodima u Bosni i Hercegovini i dalo novi podsticaj u odnosima dvije zemlje. 

Tokom razgovora koji je uslijedio nakon predaje akreditivnih pisama konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Republika Indija imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoji  potencijal za daljnje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju. 

Kovind je zaželio uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru sa željom da se dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje dalje razvijaju na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i u na polju ekonomskih odnosa, turizma, kulturne i obrazovne saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta