Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 15:41 |

Podignuta optužnica protiv iranskog državljanina zbog krijumčarenja osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) -  Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Hameda Raygana, rođenog 1978. godine u mjestu Vashemiran, državljanina Islamske Republike Iran, koji se tereti za krijumčarenje ljudi.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prijevozom kroz teritoriju BiH, omogućio nezakonit boravak jedanaest migranata, državljana Irana, Bangladeša i Afganistana, te ilegalno prebacivanje migranata s namjerom njihovog daljeg prebacivanja preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku do krajnjeg odredišta Italije.

Prema navodima optužnice, optuženi je tokom oktobra 2018. godine, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom iz R Srbije, koja je prethodno ilegalno prevela grupu migranata preko državne granice iz R Srbije u BiH, migrante preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu u blizini Zvornika te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u BiH.

Za opisanu  krivičnopravnu radnju optuženi je uzeo dio dogovorenog novčanog iznosa, uz dogovor za isplatu ostatka prilikom dolaska u Sarajevo.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom od policijskih službenika PU Kladanj.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenja ljudi, optužnica u ovom predmetu proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'