Bosna i Hercegovina     | 08.12.2018. 12:00 |

Fondacija CURE -Obilježavanje neformalnog Dana sjećanja na žene stradale u ratu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Prigodnom uličnom akcijom - simboličnom podjelom cvijeća i informativnog materijala, danas je ispred sarajevske Tržnice obilježen 8. decembar, neformalni Dan sjećanja na žene stradale u minulom ratu (1992-1995.).

Događaj pod sloganom „Stop politikama brisanja i zaborava“, a u sklopu inicijative „Mir sa ženskim licem/Peace with Women's Face“ organizirala je Fondacija CURE zajedno s volonterkama i članicama Udruženja studenata psihologije „Sinapsa“.

Aktivistica Fondacije CURE Vildana Džekman kazala je kako se danas u sklopu spomenute inicijative u  12 bh. gradova održava ulična akcija s ciljem zagovaranja kod nadležnih institucija da se 8. decembar zvanično obilježava kao dan sjećanja na žene stradale u ratu.   

- Mi smo prije nekoliko godina uputili inicijativu Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na državnom nivou. Nažalost, ta naša inicijativa nije podržana i nije upućena u pralamentarnu proceduru - kazala je Džekman, navodeći da je ta inicijativa u međuvremenu dopunjena peticijama građana i građanki i upućena na ponovno zvanično zagovaranje.

Istaknula je važnost njegovanja kulture sjećanja, podsjećajući da su žene bile direktno pogođene ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini 90-tih godina prošloga stoljeća.    

Kako je iz Fondacije CURE ranije saopćeno, inicijativa da se 8. decembar obilježava kao dan sjećanja pokrenuta je s ciljem ukazivanja na (ne)vidljivost žena koje su stradale u ratu, a s namjerom da ovaj datum bude i zvanično priznat od nadležnih državnih instituacija.

Inicijativa za utvrđivanje dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava i doprinosa u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja, budući da su žene doprinijele opstanku vlastitih porodica i zajednica te, istovremeno, bile izložene različitim oblicima tortura i stradanja.

Jedan od ciljeva te inicijative jeste i suočavanju s prošlošću i dostizanje pravde za žene žrtve ratnih dešavanja.

U periodu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini je, prema nepotpunim podacima, ubijeno/stradalo više od 9.000 žena.

Prema evidenciji Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva (objavljenoj u Bosanskoj knjizi mrtvih), žene čine 10,31 posto od ukupnog broja žrtava rata ili oko 25 posto (jednu četvrtinu) civilnih žrtava rata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Žrtve traže obilježavanje mjesta stradanja, iz OHR kažu da se lideri trebaju dogovoriti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo