Bosna i Hercegovina     | 08.12.2018. 12:55 |

Održana svečana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. prosinca (FENA) - U povodu obilježavanja 41. obljetnice Sveučilišta u Mostaru u petak je održana otvorena svečana sjednica Senata SUM-a, priopćili su u subotu iz tog sveučilišta.

Uz članove Senata, profesore i djelatnike Sveučilišta sjednici su nazočili brojni gosti, uglednici, gospodarstvenici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, predstavnici međunarodnih organizacija i medija, te predstavnici svih razina vlasti na čelu s dr. Draganom Čovićem predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH. 

Svečanu sjednicu otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić osvrnuvši se na proteklu godinu koja je za Sveučilište, kako je istaknuo, bila izazovna, dinamična i strateški najvažnija u smjeru budućeg rada jer je uspješno provedena integracija Sveučilišta, izrađena Strategija razvoja Sveučilišta 2018-2023. i osigurana financijska stabilnost Sveučilišta u Mostaru. 

Posebno je istaknuo važnost unaprjeđivanja znanstvenog rada i povezivanja s gospodarskim sektorom.

Po njegovim riječima, trenutna ulaganja u znanost i visoko obrazovanje u BiH daleko su ispod prosjeka okruženja, a pogotovo EU.

Ocijenio je kako je nužno otvoriti dijalog s mjerodavnim institucijama radi unapređenja javnog financiranja istraživanja u znanosti. Osim toga, potrebno je, kako kaže, i kroz javne politike i kroz politiku Sveučilišta, jače poticati nedovoljno iskorištene mogućnosti ulaganja poslovnog i društvenog sektora u istraživanje i razvoj.

- Stoga je nužno na Sveučilištu u Mostaru stvoriti ambijent koji omogućuje i potiče interakcijske mehanizme i mehanizme suradnje istraživača s gospodarstvom i društvenim djelatnostima, uključivanje u procese specijalizacije, povezivanje istraživačke i gospodarske aktivnosti kroz znanstveno-istraživački rad, ali i zajednička istraživanja za potrebe gospodarskih subjekata – kazao je rektor SUM-a. 

 Posebni gosti sjednice bili su predstavnici Rektorskog zbora RH i Rektorske konferencije BiH, i to prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji su se ovom prilikom obratili nazočnima, čestitali obljetnicu SUM-u i podsjetili na dugu tradiciju, ali i optimističnu budućnost Sveučilišta u Mostaru.

 Dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, inače nekadašnji student, a danas redoviti profesor Sveučilišta u Mostaru, izrazio je zadovoljstvo što je dijelom uspješne i proaktivne akademske zajednice i jedinog javnog Sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH, kazavši kako Sveučilište puno znači za hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali konstitutivni narod Bosne i Hercegovine.

 - Duboko sam uvjeren da se mi imamo čime ponositi u BiH kroz 41 godinu zajedničkog djelovanja. Ono što me posebno veseli jeste mreža i povezanost, odnosno uspješna suradnja Sveučilišta s Rektorskim zborom/konferencijom BiH. To je put kako mi, i ovo nesavršeno društvo u kojem danas živimo, i vi pokušavate pronaći mjesta za znanost, obrazovanje i sve ono što i jeste zadatak sveučilišta i univerziteta u BiH, koristeći sve one vještine koje su vam nužne jer onaj dio sustava koji bi trebao biti uz vas često nije na tom zadatku. S te strane vjerujem da će društvena i politička zajednica, osnivači Sveučilišta, sve razine vlasti učiniti sve, zajedno kroz političko djelovanje, da se promjeni ambijent iako će on još dugo vremena biti krizni i dosta zahtjevan - kazao je  Čović koji je izrazio punu potporu razvojnim planovima planiranim Strategijom razvoja Sveučilišta i radu Upravnog vijeća.

 Na svečanoj sjednici Senata predstavljeni su i najbolji studenti SUM-a, dobitnici rektorovih nagrada, te su uručena priznanja i plakete iz znaka zahvalnosti za razvitak i očuvanje Sveučilišta u Mostaru.

U ime nagrađenih obratio se predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. Nevenko Herceg, istaknuvši kako svi oni koji su svoj rad utkali u uspjeh Sveučilišta zaslužuju da "zajedno nastavimo s izgradnjom suvremenog Sveučilišta, kako bi ono ostalo nositelj izvrsnosti i inovativnosti u našoj znanosti i visokom obrazovanju".

Sveučilište u Mostaru u stalnim je aktivnostima planiranja i izgradnje infrastrukture. U ovom trenutku rade se planovi proširenja nastavnih i istraživačkih projekata na Medicinskom fakultetu, FZS, Ekonomskom fakultetu, FPMOZ-u, Likovnoj akademiji, Medijskom centru SUM-a. Pored toga, postavljen je kamen temeljac za izgradnju Farmaceutskog fakulteta. Predstavljeni su planovi adaptiranja zgrade za potrebe SUMIT-a, a završena je i prva faza Kampusa SUM-a, te brojni drugi infrastrukturalni radovi.

Istaknuto je također kako se na Sveučilištu radi intenzivno na kreiranju poticajnog okruženja za međunarodne istraživačke aktivnosti, ali i globalnu sveučilišnu prepoznatljivost i s tim u svezi potpisano je 45 različitih pravnih oblika međusveučilišne suradnje, od toga 20 u protekloj godini, sa sveučilištima iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Vatikana, Rusije, Rumunjska, Poljske, Albanije, Češke, Slovenije, Slovačke, Portugala, Francuske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo