Svijet     | 08.12.2018. 15:19 |

Paul Ziemiak izabran za generalnog sekretara CDU

FENA Internet

HAMBURG,  8. decembra (FEMA) - Paul Ziemiak, čelnik mladeži konzervativne njemačke stranke CDU, izabran je za generalnog sekretara stranke u subotu na stranačkom kongresu u sjevernom gradu Hamburgu.

Ziemiak, koji je postao poslanik CDU na izborima u 2017. i predvodio je mladež CDU od 2014., izabran je na drugu po uticaju stranačku poziciju sa 62,8 posto osvojenih gasova među 1.000 delegata prisutnih na kongresu.

Njegov izbor uslijedio je dan nakon što je u drugom krugu glasanja zas čelnika stranke izabrana  Annegret Kramp-Karrenbauer, dugogodišnja saveznica kancelarke Angele Merkel, kako bi je naslijedila u stranci. Merkel je provela 18 godina na čelu CDU.

Osvajanje vodeće pozicije u CDU predstavlja veliki korak ka osvajanju kancelarske pozicije koju će Merkel napustiti nakon izbora održanih u 2021. godini.

Kramp-Karrenbauer opravdala je izbor Ziemiaka za generalnog sekretara, rekavši da će 33-godišnji politiičar biti u stanju da privuče mlade ljude da se pridruže redovima CDU.

Ziemiak, koji je rođen u Poljskoj, smatra se patriotom i klasičnim konzervativcem, i kazao je da će insistirati na obnovi CDU "s jasnim kursom i jasnim jezikom - mi moramo biti stranka koja se zalaže za vladavinu prava". 

Izbor Ziemiaka od Kramp-Karrenbauer u široj javnosti se smatra pokušajem izbjegavanja podijela u stranci nakon stranačkih izbora u koima je pobjedila dvojicu protivkandidata  - zastpunika korporativnog svijeta Friedricha Merza i ministra zdravstva Jensa Spahna.

Kramp-Karrenbauer, 56-godišnja bivša premijerka njemačke savezne države Saarland, dobila je nadimak "mini Merkel" zbog njenog pragmatičnog političkog stila bližeg centru i reputacije lojaliste kancelarke Merkel, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bira se 'Hercegovac godine'

U Tomislavgradu se bira najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

Deseta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH za 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta